Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Limburgse saffraanteler gaat pindakaas maken in Kabul

Geplaatst opdonderdag 25 juni 2015 - 19:36

De Limburgse saffraanteler Lou Cuypers gaat in Kabul een fabriek opstarten waar een soort pindakaas wordt gemaakt.

Dat gebeurt met steun van de Wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties. De pindakaas is bedoeld om ondervoeding bij kinderen te bestrijden. Dat zegt de ondernemer in het L1-programma AvondGasten.

Opium
Lou Cuypers (54) was de afgelopen jaren actief als saffraan-teler in Uruzgan, maar dat gebied is volgens hem nu te gevaarlijk. De man uit Baexem kwam in Afghanistan terecht om het land te helpen bij de wederopbouw. Hij importeerde er bloembollen en bracht plaatselijke boeren kennis bij over de saffraanteelt, die als alternatief moest dienen voor de opiumteelt.

Ontvoerde hulpverleenster
Inmiddels heeft Cuypers zijn werkterrein verlegd naar Kabul. Daar ontmoette hij geregeld de Nederlandse hulpverleenster, die begin deze week werd ontvoerd. "We lunchten op vrijdag vaak samen." Hij denkt dat Anje de Beer puur om het geld door criminelen is ontvoerd. De kans dat het goed afloopt schat hij hoog in. "Ontvoeringen zijn daar aan de orde van de dag, helaas. Als het geld geregeld is, komen de meesten weer vrij." Meer wil Cuypers er niet over kwijt. "Ik wil haar niet in gevaar brengen."

Gijzeling
De Limburger heeft zelf ook de nodige gevaarlijke situaties meegemaakt in Afghanistan. In 2008 werd hij korte tijd gegijzeld door de Taliban en enkele weken geleden liep hij bij een overval op straat nog messteken op. "Ook dat soort dingen zijn daar aan de orde van de dag, de criminaliteit is heel groot. In de grote steden is het voor de bevolking heel moeilijk om op een normale manier een boterham te verdienen."

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Voedselproject DSM ook naar Ethiopië
'Weinig kans op Werelderfgoed-status Heuvelland'
Helaas pindakaas: geen Gouden Loeki voor Lieke
Varkenshouders in Baexem maken vuist
Overzicht
Advertentie
IKEA feliciteert alle ouders met een nieuw wonder!

Is er bij jou in de familie in 2018 een baby'tje geboren? En woont de kleine in Limburg? Stuur dan tussen 15 april en 5 mei een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

IKEA feliciteert in ieder geval alle trotse ouders met de geboorte van een nieuw wonder!

alles over de babyfoto-actie van 1Limburg
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Nomineer iemand voor een Limburgs Lintje
Uitgelicht
Wie verdient een Limburgs Lintje?

Welke Limburger verdient zo’n lintje en waarom? Wie heeft er altijd een luisterend oor, wie past er vaak op de kinderen, wie zet koffie voor de hele vereniging?

Het zou ons behagen wanneer je hem of haar nomineert. Wie weet komen wij dan die dag een Limburgs Lintje brengen. Live op L1 Radio!

Nomineer iemand voor het Limburgs Lintje
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto

Meest gelezen