Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse saffraanteler gaat pindakaas maken in Kabul

Geplaatst opdonderdag 25 juni 2015 - 19:36

De Limburgse saffraanteler Lou Cuypers gaat in Kabul een fabriek opstarten waar een soort pindakaas wordt gemaakt.

Dat gebeurt met steun van de Wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties. De pindakaas is bedoeld om ondervoeding bij kinderen te bestrijden. Dat zegt de ondernemer in het L1-programma AvondGasten.

Opium
Lou Cuypers (54) was de afgelopen jaren actief als saffraan-teler in Uruzgan, maar dat gebied is volgens hem nu te gevaarlijk. De man uit Baexem kwam in Afghanistan terecht om het land te helpen bij de wederopbouw. Hij importeerde er bloembollen en bracht plaatselijke boeren kennis bij over de saffraanteelt, die als alternatief moest dienen voor de opiumteelt.

Ontvoerde hulpverleenster
Inmiddels heeft Cuypers zijn werkterrein verlegd naar Kabul. Daar ontmoette hij geregeld de Nederlandse hulpverleenster, die begin deze week werd ontvoerd. "We lunchten op vrijdag vaak samen." Hij denkt dat Anje de Beer puur om het geld door criminelen is ontvoerd. De kans dat het goed afloopt schat hij hoog in. "Ontvoeringen zijn daar aan de orde van de dag, helaas. Als het geld geregeld is, komen de meesten weer vrij." Meer wil Cuypers er niet over kwijt. "Ik wil haar niet in gevaar brengen."

Gijzeling
De Limburger heeft zelf ook de nodige gevaarlijke situaties meegemaakt in Afghanistan. In 2008 werd hij korte tijd gegijzeld door de Taliban en enkele weken geleden liep hij bij een overval op straat nog messteken op. "Ook dat soort dingen zijn daar aan de orde van de dag, de criminaliteit is heel groot. In de grote steden is het voor de bevolking heel moeilijk om op een normale manier een boterham te verdienen."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Voedselproject DSM ook naar Ethiopië
'Weinig kans op Werelderfgoed-status Heuvelland'
Helaas pindakaas: geen Gouden Loeki voor Lieke
Varkenshouders in Baexem maken vuist
Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen