Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Limburgse saffraanteler gaat pindakaas maken in Kabul

Geplaatst opdonderdag 25 juni 2015 - 19:36

De Limburgse saffraanteler Lou Cuypers gaat in Kabul een fabriek opstarten waar een soort pindakaas wordt gemaakt.

Dat gebeurt met steun van de Wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties. De pindakaas is bedoeld om ondervoeding bij kinderen te bestrijden. Dat zegt de ondernemer in het L1-programma AvondGasten.

Opium
Lou Cuypers (54) was de afgelopen jaren actief als saffraan-teler in Uruzgan, maar dat gebied is volgens hem nu te gevaarlijk. De man uit Baexem kwam in Afghanistan terecht om het land te helpen bij de wederopbouw. Hij importeerde er bloembollen en bracht plaatselijke boeren kennis bij over de saffraanteelt, die als alternatief moest dienen voor de opiumteelt.

Ontvoerde hulpverleenster
Inmiddels heeft Cuypers zijn werkterrein verlegd naar Kabul. Daar ontmoette hij geregeld de Nederlandse hulpverleenster, die begin deze week werd ontvoerd. "We lunchten op vrijdag vaak samen." Hij denkt dat Anje de Beer puur om het geld door criminelen is ontvoerd. De kans dat het goed afloopt schat hij hoog in. "Ontvoeringen zijn daar aan de orde van de dag, helaas. Als het geld geregeld is, komen de meesten weer vrij." Meer wil Cuypers er niet over kwijt. "Ik wil haar niet in gevaar brengen."

Gijzeling
De Limburger heeft zelf ook de nodige gevaarlijke situaties meegemaakt in Afghanistan. In 2008 werd hij korte tijd gegijzeld door de Taliban en enkele weken geleden liep hij bij een overval op straat nog messteken op. "Ook dat soort dingen zijn daar aan de orde van de dag, de criminaliteit is heel groot. In de grote steden is het voor de bevolking heel moeilijk om op een normale manier een boterham te verdienen."

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Voedselproject DSM ook naar Ethiopië
'Weinig kans op Werelderfgoed-status Heuvelland'
Helaas pindakaas: geen Gouden Loeki voor Lieke
Varkenshouders in Baexem maken vuist
Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen