Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Limburgse saffraanteler gaat pindakaas maken in Kabul

Geplaatst opdonderdag 25 juni 2015 - 19:36

De Limburgse saffraanteler Lou Cuypers gaat in Kabul een fabriek opstarten waar een soort pindakaas wordt gemaakt.

Dat gebeurt met steun van de Wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties. De pindakaas is bedoeld om ondervoeding bij kinderen te bestrijden. Dat zegt de ondernemer in het L1-programma AvondGasten.

Opium
Lou Cuypers (54) was de afgelopen jaren actief als saffraan-teler in Uruzgan, maar dat gebied is volgens hem nu te gevaarlijk. De man uit Baexem kwam in Afghanistan terecht om het land te helpen bij de wederopbouw. Hij importeerde er bloembollen en bracht plaatselijke boeren kennis bij over de saffraanteelt, die als alternatief moest dienen voor de opiumteelt.

Ontvoerde hulpverleenster
Inmiddels heeft Cuypers zijn werkterrein verlegd naar Kabul. Daar ontmoette hij geregeld de Nederlandse hulpverleenster, die begin deze week werd ontvoerd. "We lunchten op vrijdag vaak samen." Hij denkt dat Anje de Beer puur om het geld door criminelen is ontvoerd. De kans dat het goed afloopt schat hij hoog in. "Ontvoeringen zijn daar aan de orde van de dag, helaas. Als het geld geregeld is, komen de meesten weer vrij." Meer wil Cuypers er niet over kwijt. "Ik wil haar niet in gevaar brengen."

Gijzeling
De Limburger heeft zelf ook de nodige gevaarlijke situaties meegemaakt in Afghanistan. In 2008 werd hij korte tijd gegijzeld door de Taliban en enkele weken geleden liep hij bij een overval op straat nog messteken op. "Ook dat soort dingen zijn daar aan de orde van de dag, de criminaliteit is heel groot. In de grote steden is het voor de bevolking heel moeilijk om op een normale manier een boterham te verdienen."

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Voedselproject DSM ook naar Ethiopië
'Weinig kans op Werelderfgoed-status Heuvelland'
Helaas pindakaas: geen Gouden Loeki voor Lieke
Varkenshouders in Baexem maken vuist
Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen