Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse saffraanteler gaat pindakaas maken in Kabul

Geplaatst opdonderdag 25 juni 2015 - 19:36

De Limburgse saffraanteler Lou Cuypers gaat in Kabul een fabriek opstarten waar een soort pindakaas wordt gemaakt.

Dat gebeurt met steun van de Wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties. De pindakaas is bedoeld om ondervoeding bij kinderen te bestrijden. Dat zegt de ondernemer in het L1-programma AvondGasten.

Opium
Lou Cuypers (54) was de afgelopen jaren actief als saffraan-teler in Uruzgan, maar dat gebied is volgens hem nu te gevaarlijk. De man uit Baexem kwam in Afghanistan terecht om het land te helpen bij de wederopbouw. Hij importeerde er bloembollen en bracht plaatselijke boeren kennis bij over de saffraanteelt, die als alternatief moest dienen voor de opiumteelt.

Ontvoerde hulpverleenster
Inmiddels heeft Cuypers zijn werkterrein verlegd naar Kabul. Daar ontmoette hij geregeld de Nederlandse hulpverleenster, die begin deze week werd ontvoerd. "We lunchten op vrijdag vaak samen." Hij denkt dat Anje de Beer puur om het geld door criminelen is ontvoerd. De kans dat het goed afloopt schat hij hoog in. "Ontvoeringen zijn daar aan de orde van de dag, helaas. Als het geld geregeld is, komen de meesten weer vrij." Meer wil Cuypers er niet over kwijt. "Ik wil haar niet in gevaar brengen."

Gijzeling
De Limburger heeft zelf ook de nodige gevaarlijke situaties meegemaakt in Afghanistan. In 2008 werd hij korte tijd gegijzeld door de Taliban en enkele weken geleden liep hij bij een overval op straat nog messteken op. "Ook dat soort dingen zijn daar aan de orde van de dag, de criminaliteit is heel groot. In de grote steden is het voor de bevolking heel moeilijk om op een normale manier een boterham te verdienen."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Voedselproject DSM ook naar Ethiopië
'Weinig kans op Werelderfgoed-status Heuvelland'
Pul-e-charki gevangenis Kabul
Kerkradenaar (73) vast voor 'onmenselijke' oorlogsmisdrijven
Helaas pindakaas: geen Gouden Loeki voor Lieke
Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen