De roep om met een lockdown de coronacrisis te beteugelen klinkt steeds luider.
Diverse Europese landen zijn al geheel of gedeeltelijk ‘op slot’.
Ernst
In het Italiaanse Bergamo, waar het coronavirus heel hard heeft toegeslagen, zit Jos Poell uit Weert sinds 8 maart in quarantaine. "Jullie moeten echt naar een lockdown", benadrukt hij. Poell heeft de indruk dat in Nederland de ernst van het virus nog altijd niet is doorgedrongen. "Hier in Bergamo zijn al duizenden doden te betreuren en we weten gewoon niet wat we ermee aan moeten."
Crematoria
Hij geeft aan dat de crematoria in Lombardije overbelast zijn. "De kisten gaan op transport om de stoffelijke overschotten in andere regio’s te kunnen verbranden", geeft hij de ernst van de situatie weer. "Ja, het aantal mensen dat herstelt stijgt hier in Italië. Maar het dodental ook!" Poell vertelt dat de kerkklokken continu luiden. "Ieder kwartier is hier een begrafenis." Gecontroleerde spreiding werkt volgens hem niet. "Dat blijkt hier in Italië wel."

Eentje
Helemaal dicht is Spanje. "Sinds afgelopen vrijdag", vertelt Weertenaar Rewalt Tobben. Hij woont in de Catalaanse kustplaats Empuriabrava. Volgens hem is in Spanje alles dicht, behalve tabakswinkels, tankstations, apothekers en supermarkten. "Boodschappen moet je in je eentje doen", vertelt Tobben. "Ze laten maar tien man binnen." Beveiligingsmedewerkers houden volgens de Weertenaar nauwlettend in de gaten dat er niet meer mensen de winkel in gaan. "En voor je naar binnen gaat moet je eerst je handen desinfecteren."

Strenger
In Duitsland ligt het openbare leven grotendeels stil, maar een algehele lockdown is daar nog niet, vertelt voormalig WDR-journaliste Claudia Zimmerman uit Vaals. "Al zijn sinds middernacht de regels wel weer een stuk strenger." Zo mag je op straat niet meer met mensen praten en mag je met maximaal een ander persoon samen joggen. "Je mag eigenlijk niks meer in groepsverband."
Speelgoed
Alleen supermarkten, apotheken en drogisterijen zijn nog open in Duitsland. "De situatie is ontstaan dat je bij de drogist op de begane grond wel zeep kunt kopen, maar niet naar de eerste etage mag om speelgoed te kopen", geeft Zimmerman als voorbeeld. In Duitsland hebben drogisterijen vaak meerdere etages met op iedere verdieping een ander winkelaanbod.
Teennagel
Het contactverbod in Duitsland is ver ingeperkt. Zimmerman: "Met een ingegroeide teennagel kun je dus niet meer naar de 'gewone' pedicure. Daar moet je mee naar de medisch pedicure en die is in Duitsland fors duurder." Voor een noodgeval binnen de familie mag je in Duitsland ook nog de deur uit, zegt Zimmerman. “Als je moeder bijvoorbeeld een flinke val in huis heeft gemaakt.”

Hond
In Spanje is dat contactverbod met de volledige lockdown nóg verder ingeperkt. Tobben: "Je mag, behalve voor die boodschappen, alleen naar buiten om naar je werk te gaan en dan nog heb je documenten nodig die aantonen dat je ook daadwerkelijk onderweg bent naar je werk." Verder mag je volgens Tobben ook nog je hond uitlaten. "Binnen een straal van 250 meter van je huis."
Ellen en Theo Lommen uit Sevenum vertellen vanuit hun huis in het Spaanse Benissa hoe zij de lockdown ervaren:
Leger
In Spanje zijn de controles flink aangescherpt, zegt Weertenaar Tobben. "In steden als Barcelona is zelfs het leger op de been." Mensen die zich in Spanje niet aan de regels houden riskeren forse boetes. "Dan heb je het over bedragen tussen de 600 en 30.000 euro", zegt Tobben. Ook in Duitsland wordt gehandhaafd op het naleven van de regels. "Maar volgens mij nog niet door het leger", meent Zimmerman.

Regels
In Italië is het leger wel ingezet, weet Poell. Grootste probleem is volgens de Weertenaar namelijk dat mensen zich niet aan regels houden. "In Napels trekt niemand zich er wat van aan. Daar is het leger ingezet om te handhaven. Hier in Bergamo houdt het leger zich bezig met het transporteren van de doden."
Beademingsapparatuur
Volgens hem onderschat Nederland deze griep. "Dit is geen gewone griep. Bij dit virus lopen je longen vol met vocht." Poell geeft aan een collega te hebben die al drie weken op de intensive care ligt. "Ze krijgen hem niet van de beademingsapparatuur af", zegt de Weertenaar die in Bergamo woont.
Ziekenhuis
Italië telt 6500 bedden op de intensive care. "En dat is niet genoeg." Poell geeft aan dat in Milaan een ziekenhuis verrijst om nog meer coronapatiënten op te vangen.
Militairen
De Weertenaar denkt dat een lockdown in Nederland echt nodig is, om situaties zoals in Bergamo te voorkomen. "Natuurlijk wil je geen militairen op straat. Natuurlijk wil je niet een paar weken verplicht aan je huis gekluisterd zijn, maar het kan niet anders."
Persconferentie
Of Nederland op een totale lockdown afstevent is niet duidelijk. Wel is bekend dat de regering maandagavond een persconferentie belegt. Wellicht komen er verscherpte maatregelen. "We kunnen nu dus niet uitleggen hoe een eventuele lockdown eruit komt te zien", laat een woordvoerster namens de Limburgse Veiligheidsregio’s weten. "Er zijn heel veel vormen en wat wij als Veiligheidsregio’s gaan doen hangt echt van die maatregelen af."
Scenario’s
Een woordvoerster van de politie laat weten dat er diverse scenario’s klaarliggen waarmee de politie kan werken in geval van een lockdown. Maar welk scenario dat is, dat hangt af van eventuele maatregelen van de regering.