Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse regionale omroep bestaat 75 jaar

Geplaatst opdonderdag 24 december 2020 - 7:45

Het is donderdagavond 24 december om 18:30 uur exact 75 jaar geleden dat Limburg als eerste provincie van Nederland een regionale omroep kreeg.

Met de onthulling van een herinneringstegel voor het L1-gebouw en de opening van de compleet gerenoveerde radiostudio’s geeft gouverneur Theo Bovens het startsein voor het jubileumjaar.

Amerikaanse legerzender
Op Kerstavond 1945 ging Nederlands eerste regionale omroep met een radio-uitzending de lucht in. Met hulp van een Amerikaanse legerzender op het vliegveld in Beek was dagelijks de Regionale Omroep Zuid te horen. Het radioprogramma was bedoeld om het gezag in de roerige Zuid-Limburgse mijnstreek te herstellen. De mijnwerkers moesten hun verantwoordelijkheid tonen voor de opbouw van de Nederlandse economie, en zorgen voor een topproductie van steenkool. Vandaar dat de overheid behoefte voelde aan een nieuw communicatiekanaal.

Drie namen
In driekwart eeuw had de publieke regionale omroep drie namen: Regionale Omroep Zuid, Omroep Limburg en L1. De laatste naam ontstond in 1999, toen Omroep Limburg en de commerciële zender TV8 samensmolten. Sinds najaar 2014 wordt voor de online nieuwsvoorziening de naam 1Limburg gebruikt. Dat was aanvankelijk een samenwerkingsverband met de regionale krant, maar sinds enkele jaren volledig eigendom van L1.

Volkscultuur
Oud-medewerker Alf Poell werkte zowel voor de ROZ, Omroep Limburg als L1. Hij bracht een flinke scheut volkscultuur in het radioprogramma’s van de zender. Het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK) blies hij nieuw leven in.

Video: L1

Eerste vrouwelijke programmamaker
Monda Heshusius was in de jaren zestig van de vorige eeuw de eerste vrouwelijke programmamaker van de ROZ. En dat was voor sommigen even wennen. Bijeenkomsten begonnen in die tijd steevast met 'welkom mijne heren'.

Video: L1

Gezondheid
Het duurde bijna 50 jaar, tot 1997, voordat in Limburg naast regionale radio regionale televisie begon. Dat was lang na de tijd van oud-programmamaker Sjef Vink, die bij de radio werkte lang voordat regionale tv en internet ontstonden. Radio had in zijn tijd nog een sterke educatieve functie, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid.

Video: L1

Gezonde democratische samenleving
Door de jaren heen is de functie van de regionale omroep deels veranderd, maar een aantal fundamentele waarden zijn ongewijzigd gebleven. Huidig bestuurder Peter Elbers van L1: "Met een sterke regionale journalistiek dragen we bij aan een gezonde democratische samenleving. Even belangrijk is dat L1 als cultuurdrager actief bijdraagt aan het in stand houden en vormgeven van de Limburgse identiteit."

Leo Hauben, hoofdredacteur van L1: "Liefde voor Limburg is de beste verwoording voor onze dagelijkse betrokkenheid en empathie, zonder daarbij onze journalistiek controlerende taak te verliezen."

L1 zal op radio, tv en online in de komende twaalf maanden geregeld stilstaan bij het jubileum en speciale activiteiten opzetten.

Donderdag is een themadag op de radio. Onder andere met oud-presentatoren worden herinneringen opgehaald. De opening van de radiostudio's en de onthulling van de herinneringstegel is vanaf 11:15 uur live te volgen op L1 televisie en via de Facebookpagina van L1.

Meer over het jubileum op L1.nl/75jaar.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen