Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse producenten hebben weinig trek in supermarkten

Geplaatst opvrijdag 2 augustus 2019 - 17:42

Veel producenten van Limburgse kazen, stropen en andere producten willen geen plek in de schappen van de supermarkten.

Dat zeggen ze naar aanleiding van een oproep van minister Carola Schouten van Landbouw. Die wil dat supermarkten meer regionale producten gaan aanbieden.

Speciaalzaken
"Ik lever liever aan de detailhandel en speciaalzaken", zegt Gregor Thissen van De Stroopstoker in Bunde. "Ik maak luxe stropen en die zie ik liever bij bijvoorbeeld de bakker en de slager."

Delicatessen
Hij vindt dat zijn producten daar veel beter tot hun recht komen. "Bij delicatessenzaken komen mensen voor de smaak. Die willen ook betalen voor betere stroop. In de supermarkt moet ik gaan concurreren met de grote producenten."

Lees ook: Minister wil meer streekproducten in schappen supermarkt

Video: L1

En hij ziet nog een nadeel: “Als ik aan de supermarkten ga leveren, willen de delicatesse winkels mijn stroop niet meer. Want die willen iets bijzonders.”

Sympathiek
Ook bij de
Eyserhalte in Eys voelen ze niet veel voor het plan van minister Schouten. "Het klinkt sympathiek", zegt Andre Leclerqe. "Maar ik weet niet of het werkt." Hij maakt onder andere jam, sauzen en stoofgerechten.

Streekproducten
Volgens Leclercq wordt in de supermarkt vooral naar de prijs gekregen. Daardoor sneeuwen de streekproducten onder. "
Je moet het verhaal van het product vertellen", stelt hij. "Waarom het duurder is dan andere producten. Dat doet een supermarkt niet."

Hij ziet ook niets in het opschalen van de productie. "Als we grootschalig moeten gaan produceren, is het geen streekproduct meer."

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen