Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse ouderen beweeglijker dan andere volwassenen

Geplaatst opdinsdag 23 april 2019 - 9:31

Ouderen in Limburg brengen minder tijd zittend door dan hun volwassen (jonger dan 65 jaar) provinciegenoten.

Dat blijkt uit onderzoek van de twee GGD's in Limburg, die benieuwd waren naar het zitgedrag van inwoners van de provincie. In het onderzoek is onderscheid gemaakt tussen volwassenen en 65-plussers.

Voerendaal
Voerendaalse, Landgraafse en Venlose volwassenen brengen gemiddeld 9,1 uur per dag zittend door. Volwassen inwoners van Gulpen-Wittem zijn het beweeglijkst van de provincie, met 8,3 zittende uren per dag. Ook Vaals en Nederweert bewegen meer dan de rest van de gemeenten: 8,4 zittende uren.

Heerlen
Kijken we naar de 65-plussers, dan valt op dat die beweeglijker zijn dan hun jongere provinciegenoten. Heerlense ouderen zitten met acht uur per dag het meest, inwoners van Simpelveld het minste (7,2 uur). Ook in Weert, Nederweer en Beek krijgen ouderen meer beweging dan in andere gemeenten en zitten ze 7,4 uur per dag.

Video: L1

Nieuwe roken
De GGD's in Zuid-Limburg en Noord-Limburg wilden inzicht krijgen in het zitgedrag, omdat uit onderzoek is gebleven dat veel zitten ongezond is. Het wordt ook wel het 'nieuwe roken' genoemd. Ook al sport iemand veel, langdurig zitten kan gezondheidsrisico's met zich meebrengen, zoals hart- en vaatziekten, overgewicht en diabetes type II.

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur vanaf 15 april een foto en win prijzen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen