Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse ouderen beweeglijker dan andere volwassenen

Geplaatst opdinsdag 23 april 2019 - 9:31

Ouderen in Limburg brengen minder tijd zittend door dan hun volwassen (jonger dan 65 jaar) provinciegenoten.

Dat blijkt uit onderzoek van de twee GGD's in Limburg, die benieuwd waren naar het zitgedrag van inwoners van de provincie. In het onderzoek is onderscheid gemaakt tussen volwassenen en 65-plussers.

Voerendaal
Voerendaalse, Landgraafse en Venlose volwassenen brengen gemiddeld 9,1 uur per dag zittend door. Volwassen inwoners van Gulpen-Wittem zijn het beweeglijkst van de provincie, met 8,3 zittende uren per dag. Ook Vaals en Nederweert bewegen meer dan de rest van de gemeenten: 8,4 zittende uren.

Heerlen
Kijken we naar de 65-plussers, dan valt op dat die beweeglijker zijn dan hun jongere provinciegenoten. Heerlense ouderen zitten met acht uur per dag het meest, inwoners van Simpelveld het minste (7,2 uur). Ook in Weert, Nederweer en Beek krijgen ouderen meer beweging dan in andere gemeenten en zitten ze 7,4 uur per dag.

Video: L1

Nieuwe roken
De GGD's in Zuid-Limburg en Noord-Limburg wilden inzicht krijgen in het zitgedrag, omdat uit onderzoek is gebleven dat veel zitten ongezond is. Het wordt ook wel het 'nieuwe roken' genoemd. Ook al sport iemand veel, langdurig zitten kan gezondheidsrisico's met zich meebrengen, zoals hart- en vaatziekten, overgewicht en diabetes type II.

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur vanaf 15 april een foto en win prijzen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen