Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse ondernemingsraden: baanverlies door CO2-taks

Geplaatst opmaandag 8 april 2019 - 13:54

De ondernemingsraden van onder andere OCI Nitrogen in Geleen en Sabic in Sittard vrezen dat er veel banen verdwijnen als er een CO2-heffing komt.

De raden van in totaal 17 grote bedrijven in Nederland adviseren het kabinet eerst goed onderzoek te doen naar de gevolgen van zo'n CO2-taks.

Ernstige zorgen
De ondernemingsraden hebben het advies gestuurd naar het kabinet en de fractievoorzitters van de politieke partijen om goed na te denken over de invoering van de belasting. "Ik maak me ernstig zorgen", zegt OR-voorzitter Hub van Maris van OCI Nitrogen in Geleen. "Er staan duizenden banen op het spel. Ook in Limburg."

Uittocht bedrijven
Eerder schreven de gezamenlijke ondernemingsraden al een open brief. De OR’s vrezen dat veel bedrijven vertrekken als de CO2-taks doorgaat. "We onderschrijven dat er iets moet gebeuren om de klimaatdoelstellingen te halen. Maar dit is de verkeerde manier", zegt Van Maris. "We hebben in Nederland de beste en schoonste fabrieken in de wereld. Maar als deze plannen doorgaan, dan wordt de ammoniak niet meer in de milieuvriendelijke fabriek in Geleen maar ergens anders op de wereld in een vervuilende fabriek geproduceerd. Dat willen we toch niet?"

'Nieuwe mijnsluiting'
Martijn van de Kuit, eveneens lid van de OR van OCI Nitrogen, vreest dat de belasting grote gevolgen zal hebben. "Als Sabic en OCI Nitrogen zouden vertrekken, dan verdwijnen er 30.000 banen in Limburg. Dan krijgen we een nieuwe mijnsluiting", zegt de medewerker van OCI Nitrogen. "Ik kom uit een mijnwerkersgezin en heb de mijnsluiting meegemaakt. Ik moet er niet aan denken dat mijn kinderen en kleinkinderen dit ook meemaken."

Duurzaamheid en innovaties
Door een heffing op de uitstoot van CO2 moet de industrie gedwongen worden om duurzamer te produceren. Maar dat is volgens Van de Kuit helemaal niet nodig. "Bij ons, bij OCI Nitrogen, doen we al veel aan innovaties. We hebben de uitstoot van CO2 al met 60 procent teruggebracht", verklaart hij. "Maar we zien nu dat ons moederbedrijf voorzichtiger wordt met investeringen."

Concurrentiepositie
Daarom adviseren ze de beleidsmakers in Nederland om de CO2-taks niet op deze manier in te voeren. Het kabinet moet goed kijken wat er in het buitenland gebeurt zodat de concurrentiepositie niet wordt aangepast. "Door de taks komt de winstgevendheid van bedrijven in het geding. En als bedrijven niets meer verdienen, vertrekken ze. Ook OCI", vreest OR-voorzitter Hub van Maris.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen