Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse ondernemingsraden: baanverlies door CO2-taks

Geplaatst opmaandag 8 april 2019 - 13:54

De ondernemingsraden van onder andere OCI Nitrogen in Geleen en Sabic in Sittard vrezen dat er veel banen verdwijnen als er een CO2-heffing komt.

De raden van in totaal 17 grote bedrijven in Nederland adviseren het kabinet eerst goed onderzoek te doen naar de gevolgen van zo'n CO2-taks.

Ernstige zorgen
De ondernemingsraden hebben het advies gestuurd naar het kabinet en de fractievoorzitters van de politieke partijen om goed na te denken over de invoering van de belasting. "Ik maak me ernstig zorgen", zegt OR-voorzitter Hub van Maris van OCI Nitrogen in Geleen. "Er staan duizenden banen op het spel. Ook in Limburg."

Uittocht bedrijven
Eerder schreven de gezamenlijke ondernemingsraden al een open brief. De OR’s vrezen dat veel bedrijven vertrekken als de CO2-taks doorgaat. "We onderschrijven dat er iets moet gebeuren om de klimaatdoelstellingen te halen. Maar dit is de verkeerde manier", zegt Van Maris. "We hebben in Nederland de beste en schoonste fabrieken in de wereld. Maar als deze plannen doorgaan, dan wordt de ammoniak niet meer in de milieuvriendelijke fabriek in Geleen maar ergens anders op de wereld in een vervuilende fabriek geproduceerd. Dat willen we toch niet?"

'Nieuwe mijnsluiting'
Martijn van de Kuit, eveneens lid van de OR van OCI Nitrogen, vreest dat de belasting grote gevolgen zal hebben. "Als Sabic en OCI Nitrogen zouden vertrekken, dan verdwijnen er 30.000 banen in Limburg. Dan krijgen we een nieuwe mijnsluiting", zegt de medewerker van OCI Nitrogen. "Ik kom uit een mijnwerkersgezin en heb de mijnsluiting meegemaakt. Ik moet er niet aan denken dat mijn kinderen en kleinkinderen dit ook meemaken."

Duurzaamheid en innovaties
Door een heffing op de uitstoot van CO2 moet de industrie gedwongen worden om duurzamer te produceren. Maar dat is volgens Van de Kuit helemaal niet nodig. "Bij ons, bij OCI Nitrogen, doen we al veel aan innovaties. We hebben de uitstoot van CO2 al met 60 procent teruggebracht", verklaart hij. "Maar we zien nu dat ons moederbedrijf voorzichtiger wordt met investeringen."

Concurrentiepositie
Daarom adviseren ze de beleidsmakers in Nederland om de CO2-taks niet op deze manier in te voeren. Het kabinet moet goed kijken wat er in het buitenland gebeurt zodat de concurrentiepositie niet wordt aangepast. "Door de taks komt de winstgevendheid van bedrijven in het geding. En als bedrijven niets meer verdienen, vertrekken ze. Ook OCI", vreest OR-voorzitter Hub van Maris.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen