Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse nachten steeds lichter

Geplaatst opdonderdag 25 oktober 2018 - 22:49

In Limburg neemt de hoeveelheid kunstlicht 's nachts nog steeds toe.

Dat blijkt uit sattelietmetingen die zijn gedaan in het kader van de Nacht van de Nacht die aanstaande zaterdag gehouden wordt.

Lichtvervuiling
Volgens de Natuur- en Milieufederatie staat Limburg op de vierde plek als het gaat om de grootste stijgers qua lichtvervuiling. Alleen in Overijssel, Drenthe en Groningen stijgt de hoeveelheid kunstlicht die 's nachts de duisternis tegenhoudt nog harder.

Qua hoeveelheid lichtvervuiling staat Limburg eveneens op de vierde plaats; achter Zuid-Holland, Noord-Brabant en Noord-Holland.

Ledlampen
Waarom Limburg 's nachts zoveel verlichting aan heeft is niet helemaal duidelijk. Mogelijk zijn er hier veel bedrijven die goedkopere ledlampen gebruiken en die lampen 's nachts aan laten staan, vermoedt woordvoerder Mattheus Bleijenberg van de Natuur en Milieufederatie. Of wordt nieuwe technologie, om bijvoorbeeld lampen op wegen op stations alleen aan te laten gaan als er mensen in de buurt zijn, hier nog niet zoveel gebruikt.

Nacht van de nacht
De Nacht van de Nacht wordt georganiseerd om mensen ervan bewust te maken dat zoveel lichtvervuiling niet nodig is. Te veel licht is volgens de organisatie niet alleen verkwisting van energie, het is ook niet goed voor het bioritme van mens en dier.

Luister ook: Steeds meer kunstlicht boven Limburg

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen