Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Limburgse nachten steeds lichter

Geplaatst opdonderdag 25 oktober 2018 - 22:49

In Limburg neemt de hoeveelheid kunstlicht 's nachts nog steeds toe.

Dat blijkt uit sattelietmetingen die zijn gedaan in het kader van de Nacht van de Nacht die aanstaande zaterdag gehouden wordt.

Lichtvervuiling
Volgens de Natuur- en Milieufederatie staat Limburg op de vierde plek als het gaat om de grootste stijgers qua lichtvervuiling. Alleen in Overijssel, Drenthe en Groningen stijgt de hoeveelheid kunstlicht die 's nachts de duisternis tegenhoudt nog harder.

Qua hoeveelheid lichtvervuiling staat Limburg eveneens op de vierde plaats; achter Zuid-Holland, Noord-Brabant en Noord-Holland.

Ledlampen
Waarom Limburg 's nachts zoveel verlichting aan heeft is niet helemaal duidelijk. Mogelijk zijn er hier veel bedrijven die goedkopere ledlampen gebruiken en die lampen 's nachts aan laten staan, vermoedt woordvoerder Mattheus Bleijenberg van de Natuur en Milieufederatie. Of wordt nieuwe technologie, om bijvoorbeeld lampen op wegen op stations alleen aan te laten gaan als er mensen in de buurt zijn, hier nog niet zoveel gebruikt.

Nacht van de nacht
De Nacht van de Nacht wordt georganiseerd om mensen ervan bewust te maken dat zoveel lichtvervuiling niet nodig is. Te veel licht is volgens de organisatie niet alleen verkwisting van energie, het is ook niet goed voor het bioritme van mens en dier.

Luister ook: Steeds meer kunstlicht boven Limburg

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden

Meest gelezen