Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse moslimgemeenschap zoekt eigen begraafplaats

Geplaatst opvrijdag 29 mei 2020 - 19:34

Samenwerking Moskeeën Limburg (SML) is in onze provincie hard op zoek naar een laatste rustplek voor moslims. Die zijn er al, maar volgens de voorzitter is er nog geen plek waar eeuwige grafrust wordt gegarandeerd.

Er lopen gesprekken met de gemeente Venlo en Roermond.

Eeuwige rust
Volgens de islam moeten moslims begraven worden met eeuwige grafrust. Dat kan op een zogeheten 'bijzondere islamitische begraafplaats'. Er zijn wel al islamitische gedeeltes op bestaande begraafplaatsen in Limburg, maar het SML wil een stuk begraafplaatsgrond in eigen beheer om de eeuwige grafrust zo te kunnen garanderen.

Gesprekken in Venlo in afrondende fase
"We zijn al een jaar bezig in Venlo", zegt voorzitter Samad Houbban van SML. Hij zegt dat de gemeente hen een stuk grond heeft toegewezen op de algemene begraafplaats aan de Wylrehofweg. "Als het allemaal goed loopt, zijn we van plan een stuk grond aan te kopen. We willen dat gefaseerd gaan doen. Onze wens is 1,2 hectare grond."

De gemeente Venlo laat desgevraagd weten inderdaad een verzoek van de islamitische gemeenschap te hebben gekregen om begraafplaatsgrond te mogen kopen. "De besluitvorming is in voorbereiding", zegt een gemeentewoordvoerder.

Onder voorwaarden
Volgens de gemeente Venlo is het volgens de huidige wet op lijkbezorging niet mogelijk om eeuwige grafrust aan te bieden. "Grafrust voor onbepaalde tijd onder voorwaarden is wel een optie", legt de woordvoerder uit. De gemeentelijke tarieven van Venlo kennen geen tarief voor onbepaalde tijd, maar steeds verlengen is wel een optie.

Het SML wil vervolgens in de vorm van een stichting met een Raad van Toezicht ervoor zorgen dat de begraafplaatsen goed beheerd worden.

Roermond en Weert
Er lopen ook gesprekken met de gemeente Roermond, die is welwillend mee te werken maar heeft nog geen locatie aangeboden. Gesprekken met de gemeente Weert zijn nog in een pril stadium, zegt Houbban.

Coronacrisis leidt tot vragen
Het coronavirus maakt ook dodelijke slachtoffers onder de moslims in Limburg. Vanwege de coronacrisis is het moeilijk om hun lichamen te repatriëren naar hun land van herkomst. "Een aantal overleden mensen is begraven in Zuidlaren", zegt Houbban. In het Drentse plekje ligt de grootste islamitische begraafplaats van West-Europa.

Ver en veel vraag
"Wat ik hoor van de kinderen is de grote afstand. Ze hebben het liever hier in de buurt, zodat ze hun geliefde kunnen opzoeken. In Zuidlaren is er enorm veel vraag, omdat heel veel mensen daar naar toe gaan. Het is het de vraag of er de aankomende jaren genoeg ruimte hebben."

Sinds de coronacrisis krijgt de voorzitter veel vragen van met name statushouders uit landen als Syrië. "Die zoeken ons op van: goh, als er iets gebeurt waar kan ik dan begraven worden en is er eeuwige grafrust? Per week krijg ik hier in de regio Noord- en Midden Limburg meer dan twintig telefoontjes."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen