Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse moslimgemeenschap zoekt eigen begraafplaats

Geplaatst opvrijdag 29 mei 2020 - 19:34

Samenwerking Moskeeën Limburg (SML) is in onze provincie hard op zoek naar een laatste rustplek voor moslims. Die zijn er al, maar volgens de voorzitter is er nog geen plek waar eeuwige grafrust wordt gegarandeerd.

Er lopen gesprekken met de gemeente Venlo en Roermond.

Eeuwige rust
Volgens de islam moeten moslims begraven worden met eeuwige grafrust. Dat kan op een zogeheten 'bijzondere islamitische begraafplaats'. Er zijn wel al islamitische gedeeltes op bestaande begraafplaatsen in Limburg, maar het SML wil een stuk begraafplaatsgrond in eigen beheer om de eeuwige grafrust zo te kunnen garanderen.

Gesprekken in Venlo in afrondende fase
"We zijn al een jaar bezig in Venlo", zegt voorzitter Samad Houbban van SML. Hij zegt dat de gemeente hen een stuk grond heeft toegewezen op de algemene begraafplaats aan de Wylrehofweg. "Als het allemaal goed loopt, zijn we van plan een stuk grond aan te kopen. We willen dat gefaseerd gaan doen. Onze wens is 1,2 hectare grond."

De gemeente Venlo laat desgevraagd weten inderdaad een verzoek van de islamitische gemeenschap te hebben gekregen om begraafplaatsgrond te mogen kopen. "De besluitvorming is in voorbereiding", zegt een gemeentewoordvoerder.

Onder voorwaarden
Volgens de gemeente Venlo is het volgens de huidige wet op lijkbezorging niet mogelijk om eeuwige grafrust aan te bieden. "Grafrust voor onbepaalde tijd onder voorwaarden is wel een optie", legt de woordvoerder uit. De gemeentelijke tarieven van Venlo kennen geen tarief voor onbepaalde tijd, maar steeds verlengen is wel een optie.

Het SML wil vervolgens in de vorm van een stichting met een Raad van Toezicht ervoor zorgen dat de begraafplaatsen goed beheerd worden.

Roermond en Weert
Er lopen ook gesprekken met de gemeente Roermond, die is welwillend mee te werken maar heeft nog geen locatie aangeboden. Gesprekken met de gemeente Weert zijn nog in een pril stadium, zegt Houbban.

Coronacrisis leidt tot vragen
Het coronavirus maakt ook dodelijke slachtoffers onder de moslims in Limburg. Vanwege de coronacrisis is het moeilijk om hun lichamen te repatriëren naar hun land van herkomst. "Een aantal overleden mensen is begraven in Zuidlaren", zegt Houbban. In het Drentse plekje ligt de grootste islamitische begraafplaats van West-Europa.

Ver en veel vraag
"Wat ik hoor van de kinderen is de grote afstand. Ze hebben het liever hier in de buurt, zodat ze hun geliefde kunnen opzoeken. In Zuidlaren is er enorm veel vraag, omdat heel veel mensen daar naar toe gaan. Het is het de vraag of er de aankomende jaren genoeg ruimte hebben."

Sinds de coronacrisis krijgt de voorzitter veel vragen van met name statushouders uit landen als Syrië. "Die zoeken ons op van: goh, als er iets gebeurt waar kan ik dan begraven worden en is er eeuwige grafrust? Per week krijg ik hier in de regio Noord- en Midden Limburg meer dan twintig telefoontjes."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen