Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse mondkapjes voor kindertehuis in Afrika

Geplaatst opvrijdag 22 mei 2020 - 18:21

Het missiebureau van het Bisdom Roermond vraagt hulp om zoveel mogelijk mondkapjes te maken. In eerste instantie zijn de kapjes bedoeld voor een kindertehuis in Oeganda.

Als er voldoende maskers binnenkomen, worden ook andere projecten gesteund.

Foto
Het idee voor de actie is ontstaan door een foto van een medewerker van het kindertehuis. "Daarop stond een poortwachter van het tehuis St. Noa's Family met een blad van een boom voor zijn mond om zich tegen het coronavirus te beschermen. Toen bedachten we dat het goed was om echte mondmaskers te maken", zegt directeur van het missiebureau Elianne van den Heuvel.

Video: L1

Oeganda
Het tehuis ligt in Kampala, de hoofdstad van Oeganda. Dat land stelt elke inwoner een mondkapje ter beschikking. Volgens Van den Heuvel is dat niet voldoende. "Ze worden daar niet op de juiste temperatuur van 60 graden gewassen en mogen dus pas vijf dagen na het wassen weer worden gebruikt." Ze wil dan ook per medewerker en kinderen die ouder dan twaalf jaar zijn vijf mondmaskers hebben.

Zoektocht naar vrijwilligers
Nu zoekt het missiebureau vrijwilligers die helpen met het maken van de mondkapjes. Er is een handleiding gemaakt voor de mensen die eraan willen beginnen, zodat ze weten hoe een mondkapje moet worden gemaakt. Annemieke Hodzelmans heeft zich gemeld. "Ik heb jaren voor het missiebureau gewerkt en ken de problemen voor de tehuizen in deze landen. Ik vind het fijn om op deze manier te kunnen helpen."

Zoveel mogelijk
Het doel is er zoveel mogelijk mondkapjes te maken. "Honderden zouden al prima zijn, maar we gaan voor zoveel mogelijk", stelt Van den Heuvel. "Dan kunnen we ook nog andere tehuizen in andere landen helpen met de mondmaskers." Ze denkt over enkele weken de eerste zending met 100 tot 200 mondkapjes te kunnen versturen.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen