Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse mondkapjes voor kindertehuis in Afrika

Geplaatst opvrijdag 22 mei 2020 - 18:21

Het missiebureau van het Bisdom Roermond vraagt hulp om zoveel mogelijk mondkapjes te maken. In eerste instantie zijn de kapjes bedoeld voor een kindertehuis in Oeganda.

Als er voldoende maskers binnenkomen, worden ook andere projecten gesteund.

Foto
Het idee voor de actie is ontstaan door een foto van een medewerker van het kindertehuis. "Daarop stond een poortwachter van het tehuis St. Noa's Family met een blad van een boom voor zijn mond om zich tegen het coronavirus te beschermen. Toen bedachten we dat het goed was om echte mondmaskers te maken", zegt directeur van het missiebureau Elianne van den Heuvel.

Video: L1

Oeganda
Het tehuis ligt in Kampala, de hoofdstad van Oeganda. Dat land stelt elke inwoner een mondkapje ter beschikking. Volgens Van den Heuvel is dat niet voldoende. "Ze worden daar niet op de juiste temperatuur van 60 graden gewassen en mogen dus pas vijf dagen na het wassen weer worden gebruikt." Ze wil dan ook per medewerker en kinderen die ouder dan twaalf jaar zijn vijf mondmaskers hebben.

Zoektocht naar vrijwilligers
Nu zoekt het missiebureau vrijwilligers die helpen met het maken van de mondkapjes. Er is een handleiding gemaakt voor de mensen die eraan willen beginnen, zodat ze weten hoe een mondkapje moet worden gemaakt. Annemieke Hodzelmans heeft zich gemeld. "Ik heb jaren voor het missiebureau gewerkt en ken de problemen voor de tehuizen in deze landen. Ik vind het fijn om op deze manier te kunnen helpen."

Zoveel mogelijk
Het doel is er zoveel mogelijk mondkapjes te maken. "Honderden zouden al prima zijn, maar we gaan voor zoveel mogelijk", stelt Van den Heuvel. "Dan kunnen we ook nog andere tehuizen in andere landen helpen met de mondmaskers." Ze denkt over enkele weken de eerste zending met 100 tot 200 mondkapjes te kunnen versturen.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen