Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse mondkapjes voor kindertehuis in Afrika

Geplaatst opvrijdag 22 mei 2020 - 18:21

Het missiebureau van het Bisdom Roermond vraagt hulp om zoveel mogelijk mondkapjes te maken. In eerste instantie zijn de kapjes bedoeld voor een kindertehuis in Oeganda.

Als er voldoende maskers binnenkomen, worden ook andere projecten gesteund.

Foto
Het idee voor de actie is ontstaan door een foto van een medewerker van het kindertehuis. "Daarop stond een poortwachter van het tehuis St. Noa's Family met een blad van een boom voor zijn mond om zich tegen het coronavirus te beschermen. Toen bedachten we dat het goed was om echte mondmaskers te maken", zegt directeur van het missiebureau Elianne van den Heuvel.

Video: L1

Oeganda
Het tehuis ligt in Kampala, de hoofdstad van Oeganda. Dat land stelt elke inwoner een mondkapje ter beschikking. Volgens Van den Heuvel is dat niet voldoende. "Ze worden daar niet op de juiste temperatuur van 60 graden gewassen en mogen dus pas vijf dagen na het wassen weer worden gebruikt." Ze wil dan ook per medewerker en kinderen die ouder dan twaalf jaar zijn vijf mondmaskers hebben.

Zoektocht naar vrijwilligers
Nu zoekt het missiebureau vrijwilligers die helpen met het maken van de mondkapjes. Er is een handleiding gemaakt voor de mensen die eraan willen beginnen, zodat ze weten hoe een mondkapje moet worden gemaakt. Annemieke Hodzelmans heeft zich gemeld. "Ik heb jaren voor het missiebureau gewerkt en ken de problemen voor de tehuizen in deze landen. Ik vind het fijn om op deze manier te kunnen helpen."

Zoveel mogelijk
Het doel is er zoveel mogelijk mondkapjes te maken. "Honderden zouden al prima zijn, maar we gaan voor zoveel mogelijk", stelt Van den Heuvel. "Dan kunnen we ook nog andere tehuizen in andere landen helpen met de mondmaskers." Ze denkt over enkele weken de eerste zending met 100 tot 200 mondkapjes te kunnen versturen.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen