Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse molenaars blij met erkenning

Geplaatst opdonderdag 7 december 2017 - 19:41

"Internationale erkenning van het molenaarsambacht is goed voor de toekomst van de molens". Dat zegt voorzitter Michiel Baltussen van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars, afdeling Limburg.

Het ambacht van molenaar is donderdag uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO.

Laten draaien
Door de erkenning komt het vak van molenaar weer in het nieuws. En dat is volgens Baltussen goed. "Daardoor krijgen mensen misschien ook interesse om molenaar te worden. En we kunnen nieuwe molenaars goed gebruiken om de molens te laten draaien."

Vrijwilligers
In Limburg zijn zo’n 80 molens en 90 molenaars. Dat zijn voornamelijk vrijwilligers. Ook vrijwillig molenaar Jos Schuffelen van de molen in Urmond hoopt dat het ambacht nu aantrekkelijker wordt. “Veel collega’s zijn al ouder. Als je 70 jaar of ouder bent, wordt het toch wel zwaar.”

Eeuwenoud
Zelf is Schuffelen 64 jaar oud. Onlangs haalde hij zijn diploma. "Het is heerlijk werk. Je bent veel buiten en werkt met eeuwenoude technologie."

Verplichtingen
De status van immaterieel cultureel erfgoed brengt ook verplichtingen mee. "We moeten ook molenaars in andere landen helpen", aldus voorzitter Michiel Baltussen van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars afdeling Limburg. "De kennis overdragen en molenaars opleiden." Het Gilde heeft een opleidingstraject om vrijwillige molenaars op te leiden.

1200 molens
In Nederland zijn ongeveer 1200 werkende molens en vijftig beroepsmolenaars. Honderden vrijwilligers helpen de molens draaiende te houden. Het is de eerste keer dat Nederlands immaterieel erfgoed is opgenomen in de UNESCO-lijst.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen