Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse molenaars blij met erkenning

Geplaatst opdonderdag 7 december 2017 - 19:41

"Internationale erkenning van het molenaarsambacht is goed voor de toekomst van de molens". Dat zegt voorzitter Michiel Baltussen van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars, afdeling Limburg.

Het ambacht van molenaar is donderdag uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO.

Laten draaien
Door de erkenning komt het vak van molenaar weer in het nieuws. En dat is volgens Baltussen goed. "Daardoor krijgen mensen misschien ook interesse om molenaar te worden. En we kunnen nieuwe molenaars goed gebruiken om de molens te laten draaien."

Vrijwilligers
In Limburg zijn zo’n 80 molens en 90 molenaars. Dat zijn voornamelijk vrijwilligers. Ook vrijwillig molenaar Jos Schuffelen van de molen in Urmond hoopt dat het ambacht nu aantrekkelijker wordt. “Veel collega’s zijn al ouder. Als je 70 jaar of ouder bent, wordt het toch wel zwaar.”

Eeuwenoud
Zelf is Schuffelen 64 jaar oud. Onlangs haalde hij zijn diploma. "Het is heerlijk werk. Je bent veel buiten en werkt met eeuwenoude technologie."

Verplichtingen
De status van immaterieel cultureel erfgoed brengt ook verplichtingen mee. "We moeten ook molenaars in andere landen helpen", aldus voorzitter Michiel Baltussen van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars afdeling Limburg. "De kennis overdragen en molenaars opleiden." Het Gilde heeft een opleidingstraject om vrijwillige molenaars op te leiden.

1200 molens
In Nederland zijn ongeveer 1200 werkende molens en vijftig beroepsmolenaars. Honderden vrijwilligers helpen de molens draaiende te houden. Het is de eerste keer dat Nederlands immaterieel erfgoed is opgenomen in de UNESCO-lijst.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen