Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse melkkoe graast minder in de wei

Geplaatst opdinsdag 26 november 2019 - 10:10

Melkkoeien staan in Limburg minder in de wei dan het landelijk gemiddelde.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

55 procent
In de provincie stond in 2018 iets meer dan de helft, namelijk 55 procent, van de melkkoeien buiten. Landelijk gezien stond 71 procent van de melkkoeien in de wei.

Nog minder
Alleen in de provincies Noord-Brabant en Flevoland komen de runderen nog minder buiten. In Noord-Brabant staat 52 procent van de melkkoeien in de wei, in Flevoland 36 procent.

In 2010 stond in Limburg nog 68 procent van de melkkoeien in de wei. Sinds dat jaar neemt het percentage koeien dat buiten komt in Limburg jaar na jaar af, tot 53 procent in 2017. Sindsdien is het percentage melkrunderen dat buiten komt met 2 procent toegenomen in Limburg.

Zonuren
Gemiddeld genomen krijgt de Nederlandse melkkoe in 2018 1650 zonuren, meldt het CBS. Dat zijn 300 uren per jaar minder dan in 2013. Volgens het onderzoeksbureau zetten vooral de kleinere melkveehouers hun staldeuren open voor het vee. Grote bedrijven laten hun koeien na de winter vaker binnen staan, zegt het CBS.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen