Overslaan en naar de inhoud gaan

'Limburgse maneges houden besmettelijke paardenziekte stil'

Geplaatst opzaterdag 15 april 2017 - 17:04

In verschillende maneges in Oostelijk Zuid-Limburg is een besmettelijke paardenziekte uitgebroken, maar dat wordt angstvallig stil gehouden.

Dat zegt de Partij voor de Dieren in het Limburgs Parlement. In schriftelijke vragen verwijst de partij naar "diverse berichten die wij hebben ontvangen van zeer verontruste paardeneigenaren."

Rhinopneumonie
​Het zou gaan om de ziekte
rhinopneumonie. Die heeft tot gevolg dat merries hun veulen kunnen verliezen. Op één manege zou dat al vier keer zijn gebeurd, aldus de Partij voor de Dieren.

Meldingsplicht
Volgens fractievoorzitter Pascale Plusquin is het 'absoluut onwenselijk' dat er geen bekendheid wordt gegeven aan besmettelijke dierziekten met zulke ernstige gevolgen. Ook al is er geen formele meldingsplicht. Daarom vraagt zij het provinciebestuur een gedragscode te ontwikkelen voor dergelijke gevallen.

Afgelasten
Ook wil zij dat de provincie, samen met de betrokken gemeenten, bekijkt hoe evenementen kunnen worden afgelast op maneges waar de ziekte
rhinopneunomie heerst.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Paard dood na ernstige verwaarlozing: kamervragen
Verbod op nieuwe geitenstallen om gezondheidsrisico's
Huiselijk geweld
PvdD wil meer actie provincie tegen huiselijk coronageweld
Partij voor de Dieren haakt af voor provinciebestuur
Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen