Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Limburgse Maas dreigt afvoerputje van Europa te worden’

Geplaatst opdinsdag 24 augustus 2021 - 22:38

Limburg moet zich gaan voorbereiden op grote hoeveelheden afval, die door extreme regenval via de rivieren het land instromen.

Dat laat Marijke Boonstra, onderzoeker en woordvoerder namens Schone Rivieren, dinsdag weten.

Extreme regenval
Ze trekt die conclusie na de publicatie van een Europees onderzoek door universiteiten en klimaatinstituten. Daaruit blijkt dat de kans op extreme regenval door klimaatverandering tot wel 9 keer groter wordt. De kans op ernstige vervuiling van onze rivieroevers op de loer.

Lees ook: Meer kans op overstroming in Limburg door klimaatverandering

Boonstra: “De rampzalige overstromingen in juli in Limburg, België en Duitsland maken duidelijk dat Nederland het afvoerputje van Europees overstromingsafval is. Rijkswaterstaat ruimde al miljoenen kilo’s afval op en tijdens de Maas Cleanup van 14 augustus in Limburg is door 3850 vrijwilligers in totaal 137.000 kilo afval opgeruimd.

Lees ook: Schoonmaak hoogwater: 3850 vrijwilligers, 137.000 kilo troep

Als extreme regenval vaker zal voorkomen, moet Nederland zich voorbereiden op grotere afvalstromen die de Nederlandse rivieren en oevers vervuilen en natuurschade veroorzaken, verwacht Boonstra. “De overheid zal extra geld beschikbaar moeten stellen voor toekomstige opruimacties, afvangsystemen en onderzoek om beter te voorspellen hoe overstromingsafval zich via rivieren verplaatst.”

Waterschappen
Met het versterken van dijken en aanleggen van regenwaterbuffers zijn we er nog niet, reageert de Unie van Waterschappen op het klimaatonderzoek. “Er is meer nodig om de neerslag en het water uit de grote rivieren ook in de toekomst voldoende ruimte te kunnen geven”, zo laat de Hetty Klavers weten.

Dweilen met de kraan open
Volgens het bestuurslid willen de waterschappen niet ‘dweilen met de kraan open’ en zetten daarom ook in op verduurzaming. “We bieden alternatieven voor aardgas met warm water dat we oppompen onder het aardoppervlak en we investeren onder meer in biogas. Verder stellen de waterschappen stellen terreinen beschikbaar voor zonnepanelen en windmolens”, aldus Klavers. “Dat klimaatverandering voor de waterschappen geen toekomstscenario is maar dagelijkse praktijk, heeft de watersnood in Limburg wel aangetoond”, besluit ze.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen