Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Limburgse Maas dreigt afvoerputje van Europa te worden’

Geplaatst opdinsdag 24 augustus 2021 - 22:38

Limburg moet zich gaan voorbereiden op grote hoeveelheden afval, die door extreme regenval via de rivieren het land instromen.

Dat laat Marijke Boonstra, onderzoeker en woordvoerder namens Schone Rivieren, dinsdag weten.

Extreme regenval
Ze trekt die conclusie na de publicatie van een Europees onderzoek door universiteiten en klimaatinstituten. Daaruit blijkt dat de kans op extreme regenval door klimaatverandering tot wel 9 keer groter wordt. De kans op ernstige vervuiling van onze rivieroevers op de loer.

Lees ook: Meer kans op overstroming in Limburg door klimaatverandering

Boonstra: “De rampzalige overstromingen in juli in Limburg, België en Duitsland maken duidelijk dat Nederland het afvoerputje van Europees overstromingsafval is. Rijkswaterstaat ruimde al miljoenen kilo’s afval op en tijdens de Maas Cleanup van 14 augustus in Limburg is door 3850 vrijwilligers in totaal 137.000 kilo afval opgeruimd.

Lees ook: Schoonmaak hoogwater: 3850 vrijwilligers, 137.000 kilo troep

Als extreme regenval vaker zal voorkomen, moet Nederland zich voorbereiden op grotere afvalstromen die de Nederlandse rivieren en oevers vervuilen en natuurschade veroorzaken, verwacht Boonstra. “De overheid zal extra geld beschikbaar moeten stellen voor toekomstige opruimacties, afvangsystemen en onderzoek om beter te voorspellen hoe overstromingsafval zich via rivieren verplaatst.”

Waterschappen
Met het versterken van dijken en aanleggen van regenwaterbuffers zijn we er nog niet, reageert de Unie van Waterschappen op het klimaatonderzoek. “Er is meer nodig om de neerslag en het water uit de grote rivieren ook in de toekomst voldoende ruimte te kunnen geven”, zo laat de Hetty Klavers weten.

Dweilen met de kraan open
Volgens het bestuurslid willen de waterschappen niet ‘dweilen met de kraan open’ en zetten daarom ook in op verduurzaming. “We bieden alternatieven voor aardgas met warm water dat we oppompen onder het aardoppervlak en we investeren onder meer in biogas. Verder stellen de waterschappen stellen terreinen beschikbaar voor zonnepanelen en windmolens”, aldus Klavers. “Dat klimaatverandering voor de waterschappen geen toekomstscenario is maar dagelijkse praktijk, heeft de watersnood in Limburg wel aangetoond”, besluit ze.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen