Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse luchthaven hekelt 'oneerlijke' vliegtaks

Geplaatst opwoensdag 11 maart 2020 - 6:00

Maastricht Aachen Airport (MAA) kijkt met ingehouden adem naar het debat dat woensdagavond in de Tweede Kamer plaatsvindt over de invoering van een vliegtaks.

De belastingmaatregel kan de luchthaven een behoorlijk aantal klanten gaan kosten en de exploitatie van het vliegveld onder druk zetten, zo vreest de directie van MAA.

(On)gelijkheid
De heffing die het kabinet voor ogen heeft, scheert alle luchthavens in Nederland over een kam. En dat is tegen het zere been van MAA. Er bestaan namelijk grote verschillen tussen de vliegvelden, zowel bij de afhandeling van passagiers als van vracht.

Vrachtvervoer
Door de geografische ligging kampt Maastricht met veel meer concurrentie dan Schiphol. Vrachtvluchten kunnen uitwijken naar belastingvrije vliegvelden in Luik, Keulen of Brussel. Voor vervoerders is dat ‘in de regio’ en dus een goedkoop alternatief. Zeker vanwege de smalle winstmarges en moordende concurrentie telt iedere euro in de luchthavenindustrie.

'Milieuwinst is nul'
"Als toestellen net over de grens landen en opstijgen, is de beoogde winst voor het milieu nul", waarschuwt MAA. "Bovendien worden we onevenredig hard getroffen, omdat 65 procent van onze inkomsten uit luchtvracht voortkomt. Op Schiphol maken vrachtvliegtuigen nog geen 4 procent uit van alle vliegbewegingen."

Pakketjes
MAA zet verder vraagtekens bij het feit dat vrachtvliegtuigen, vol of leeg, altijd het volle pond aan heffing gaan betalen. En volgens de Limburgse luchthaven is het scheef dat pakketjes in de 'buik’ van passagierstoestellen vrijuit gaan en dat de taks alleen geldt voor vrachttoestellen. Ook dat bevordert de concurrentiepositie van MAA niet.

Economische waarde
De Limburgse luchthaven zegt geen tegenstander te zijn van een vliegtaks. "Maar dan wel op een eerlijke manier en voor heel Europa. Op en rond het vliegveld zijn 3300 banen gemoeid met de luchtvracht. Het gaat om 211 miljoen euro aan economische waarde voor de provincie die nu in gevaar komt. En juist op een moment dat de luchtvracht al flinke klappen krijgt door de uitbraak van het coronavirus", aldus de directie.

Passagiers
Niet alleen de heffing op luchtvracht is oneerlijk volgens MAA. Ook aan de vliegtaks voor passagiers schort het een en ander. Iedere reiziger betaalt straks zeven euro belasting per persoon per vlucht. Mensen die in Nederland een tussenlanding maken en overstappen, hoeven geen heffing te betalen. "Terwijl dit de grootste groep passagiers is”, zo schrijft MAA.

Speelveld
In antwoord op Kamervragen die in januari zijn gesteld, liet minister Cora Nieuwenhuizen al doorschemeren dat de Limburgse luchthaven voorlopig niet hoeft te rekenen op een eerlijk speelveld in Europa. Nederland wil de uitstoot door vliegtuigen aan banden leggen door tickets duurder te maken met een heffing.

Acht andere EU-lidstaten -Duitsland, Frankrijk, Zweden, Denemarken, Italië, België, Luxemburg en Bulgarije - willen dat ook. "Maar", zo schrijft Nieuwenhuizen: “het is op dit moment moeilijk in te schatten of en zo ja op welke termijn er een Europese vliegbelasting zal komen.”

Banen
Volgens de minister zal de heffing landelijk honderd banen kosten maar dubbel zoveel banen opleveren. De voorspelling van MAA slaat helemaal de andere kant op. "We zouden zomaar de helft van onze luchtvracht kunnen verliezen."

De Tweede Kamer praat woensdagavond van 19:00 tot 22:00 over de Wet vliegbelasting. Die is hier rechtstreeks te volgen. Na afloop wordt duidelijk hoe hard de landing gaat worden voor de Limburgse luchthaven.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen