Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse luchthaven hekelt 'oneerlijke' vliegtaks

Geplaatst opwoensdag 11 maart 2020 - 6:00

Maastricht Aachen Airport (MAA) kijkt met ingehouden adem naar het debat dat woensdagavond in de Tweede Kamer plaatsvindt over de invoering van een vliegtaks.

De belastingmaatregel kan de luchthaven een behoorlijk aantal klanten gaan kosten en de exploitatie van het vliegveld onder druk zetten, zo vreest de directie van MAA.

(On)gelijkheid
De heffing die het kabinet voor ogen heeft, scheert alle luchthavens in Nederland over een kam. En dat is tegen het zere been van MAA. Er bestaan namelijk grote verschillen tussen de vliegvelden, zowel bij de afhandeling van passagiers als van vracht.

Vrachtvervoer
Door de geografische ligging kampt Maastricht met veel meer concurrentie dan Schiphol. Vrachtvluchten kunnen uitwijken naar belastingvrije vliegvelden in Luik, Keulen of Brussel. Voor vervoerders is dat ‘in de regio’ en dus een goedkoop alternatief. Zeker vanwege de smalle winstmarges en moordende concurrentie telt iedere euro in de luchthavenindustrie.

'Milieuwinst is nul'
"Als toestellen net over de grens landen en opstijgen, is de beoogde winst voor het milieu nul", waarschuwt MAA. "Bovendien worden we onevenredig hard getroffen, omdat 65 procent van onze inkomsten uit luchtvracht voortkomt. Op Schiphol maken vrachtvliegtuigen nog geen 4 procent uit van alle vliegbewegingen."

Pakketjes
MAA zet verder vraagtekens bij het feit dat vrachtvliegtuigen, vol of leeg, altijd het volle pond aan heffing gaan betalen. En volgens de Limburgse luchthaven is het scheef dat pakketjes in de 'buik’ van passagierstoestellen vrijuit gaan en dat de taks alleen geldt voor vrachttoestellen. Ook dat bevordert de concurrentiepositie van MAA niet.

Economische waarde
De Limburgse luchthaven zegt geen tegenstander te zijn van een vliegtaks. "Maar dan wel op een eerlijke manier en voor heel Europa. Op en rond het vliegveld zijn 3300 banen gemoeid met de luchtvracht. Het gaat om 211 miljoen euro aan economische waarde voor de provincie die nu in gevaar komt. En juist op een moment dat de luchtvracht al flinke klappen krijgt door de uitbraak van het coronavirus", aldus de directie.

Passagiers
Niet alleen de heffing op luchtvracht is oneerlijk volgens MAA. Ook aan de vliegtaks voor passagiers schort het een en ander. Iedere reiziger betaalt straks zeven euro belasting per persoon per vlucht. Mensen die in Nederland een tussenlanding maken en overstappen, hoeven geen heffing te betalen. "Terwijl dit de grootste groep passagiers is”, zo schrijft MAA.

Speelveld
In antwoord op Kamervragen die in januari zijn gesteld, liet minister Cora Nieuwenhuizen al doorschemeren dat de Limburgse luchthaven voorlopig niet hoeft te rekenen op een eerlijk speelveld in Europa. Nederland wil de uitstoot door vliegtuigen aan banden leggen door tickets duurder te maken met een heffing.

Acht andere EU-lidstaten -Duitsland, Frankrijk, Zweden, Denemarken, Italië, België, Luxemburg en Bulgarije - willen dat ook. "Maar", zo schrijft Nieuwenhuizen: “het is op dit moment moeilijk in te schatten of en zo ja op welke termijn er een Europese vliegbelasting zal komen.”

Banen
Volgens de minister zal de heffing landelijk honderd banen kosten maar dubbel zoveel banen opleveren. De voorspelling van MAA slaat helemaal de andere kant op. "We zouden zomaar de helft van onze luchtvracht kunnen verliezen."

De Tweede Kamer praat woensdagavond van 19:00 tot 22:00 over de Wet vliegbelasting. Die is hier rechtstreeks te volgen. Na afloop wordt duidelijk hoe hard de landing gaat worden voor de Limburgse luchthaven.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen