Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse Londenaren: 'Er zinkt hier iedere dag een Titanic'

Geplaatst opdonderdag 14 januari 2021 - 13:29

"Zoveel doden. Er vergaat hier iedere dag een Titanic", omschrijft Jeroen van Dinteren vanuit Londen de gevolgen van de Britse variant van het coronavirus.

Hij woont ruim vier jaar in de hoofdstad van Engeland die is uitgegroeid tot dé brandhaard van het coronavirus in Europa. In Groot-Brittannië is een recordaantal nieuwe coronadoden geteld. Het afgelopen etmaal bezweken 1564 mensen na een coronabesmetting.

Knuffelen en drinken
"Zelf spreken ze hier niet van de 'Britse variant' maar van een nieuwe 'COVID-strain'. Tien dagen na Kerstmis explodeerde het aantal coronabesmettingen in Londen", zegt Van Dinteren, geboren en getogen in Maastricht. Volgens hem is dat geen toeval. Tijdens de feestdagen is er intens geknuffeld, verbroederd en gedronken. Met dank aan premier Boris Johnson die aanspoorde tot een 'normale kerst', wijst de Limburger met een beschuldigende vinger. Hij wil maar zeggen; de aanpak van het coronavirus is ook een kwestie van politiek.

Lees ook: Britse Limburgers dubbel geraakt: 'Eerst Brexit, nu corona'

Van Dinteren geeft aan dat hij niet bang is voor de explosie aan besmettingen in zijn woonplaats. "Ik blijf wel voorzichtig en realistisch. Ik zie tal van vrienden en kennissen ziek worden terwijl ze toch heel verstandig omgaan met coronamaatregelen. Sommigen zijn doodziek."

Volgens hem stompt de voortdurende strenge lockdown de Londenaren een beetje af. "Je ziet dat iedereen wat laks begint te worden. In onze supermarkt dragen de medewerkers al vaak geen mondkapjes, mensen komen op straat bij elkaar om een biertje te drinken en houden geen afstand."

Gewenning
Hij merkt zelf ook dat bij hem de gewenning toeslaat. "Je staat op, doet wat oefeningen, neemt een ontbijt, maakt een wandeling, gaat aan het werk, zit aan het avondeten en kijkt een serie op Netflix. En je komt de hele tijd amper je huis uit. Maar waar ik eerst iedere dag naar de winkel ging als een soort uitje, doe ik nu nog maar een, hooguit twee keer per week boodschappen om geen virusinfectie op te lopen. Ach, het is saai. Tijd heeft geen betekenis meer. Maar als dat het enige is om een verdere uitbraak tegen te gaan, hebben we het echt niet zo slecht. We zitten niet in een loopgraaf."

Gymzaal
Janou Janssens uit Born klinkt opgewekt aan de telefoon. Ze zit net in de metro op weg terug van haar vaccinatie. "Ik ben zorgmedewerker. Daarom was ik snel aan de beurt voor een prik." Janou werkt in een revalidatiecentrum in West-Londen, hoewel het nu meer weg heeft van een crisisopvang voor coronapatiënten. Het aantal besmettingen stijgt explosief en naar verwachting zal Londen volgende week 1500 bedden te kort komen om alle zieken op te vangen. "Onze gymzaal is omgebouwd tot een noodhospitaal voor mensen die te goed zijn voor het ziekenhuis maar te slecht om naar huis te keren", vertelt ze.

Eerder ingrijpen
Zelf is Janou in maart al besmet geraakt met het coronavirus. In haar geval kwam ze vrij snel van de klachten af. Toch is ook zij bijzonder voorzichtig in de omgang met haar patiënten en andere Londenaren. "Ik blijf bang dat ik anderen onbedoeld besmet. Zeker nu het helemaal uit de hand loopt. Ik hoop voor Nederland dat de overheid eerder en harder ingrijpt dan de Britten hebben gedaan."

Klok rond vaccineren
De aankondiging van premier Boris Johnson om de klok rond te gaan vaccineren, stelt Jeroen van Dinteren niet echt gerust. "Zelfs al vaccineren ze een miljoen mensen per week, wat gigantisch veel is, dan nog zal het op een bevolking van 66 miljoen Britten langer dan een jaar duren voordat iedereen is geholpen."

Lees verder na de foto

Donderdagochtend nam Janou op weg naar haar werk de metro van Londen en die zit nog steeds aardig vol.
Donderdagochtend nam Janou op weg naar haar werk de metro van Londen en die zit nog steeds aardig vol.
Foto: Janou Janssens

Zowel Janou als Jeroen verwonderen zich over de grote drukte in de Londense metro en het andere openbaar vervoer. "Weinig mensen dragen een mondkapje, alle zitplaatsen zijn bezet en iedereen staat dicht op elkaar. Ik ga nu vroeger naar het werk en eerder naar huis om de grootste drukte te vermijden", beschrijft Janou. Voor Jeroen is het intussen vier maanden terug dat hij voor het laatst in het Londense openbaar vervoer zat. "Er is niks om naar toe te gaan."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen