Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse logistiek moet improviseren door Suez-blokkade

Geplaatst opmaandag 29 maart 2021 - 17:36

De blokkade van het Suezkanaal door het gigantische containerschip Ever Given, treft ook Limburgse bedrijven.

In logistieke hotspot Venlo verwachten ze nog maandenlang problemen.

File
Vanuit zijn kantoor op het bedrijventerrein Tradeport-Noord in Blerick tuurt algemeen directeur Sylvester van de Logt van Seacon Logistics maandagmiddag op het scherm van zijn laptop. Blauwe stipjes op een wereldkaart laten de schepen zien waar containers van zijn bedrijf nu varen. Direct voor het Suezkanaal is een hele bundeling van de stipjes. De internationale verkeersader is al een week gesloten voor alle verkeer.

70 Venlose containers
"Het schip dat is vastgelopen in het kanaal heeft 70 containers van ons aan boord. Wij onderhouden dagelijks contact met onze klanten over hun lading. Wij bekijken met ons team hoe we die zo snel mogelijk toch kunnen leveren", stelt Van de Logt. De Ever Given vervoert maar liefst 20.000 containers en behalve de gestrande boot liggen er nog eens 300 schepen in de file voor het kanaal. De gevolgen zijn dan ook gigantisch.

Snel maar kwetsbaar
Het Suezkanaal zorgt voor een aanzienlijke kortere vaarweg tussen Europa en Azië. Het alternatief is helemaal om Afrika heen via Kaap de Goede Hoop. Maar die afstand is bijna dubbel zo groot. Van de Logt: “Zo’n afkorting is natuurlijk fantastisch maar dit toont wel aan hoe kwetsbaar die verkeersader ook is.”

Gevolgen nog maanden voelbaar
Hoewel er maandag na een week eindelijk beweging kwam in het schip en de vaarweg daardoor weer in gebruik kan worden genomen zijn de gevolgen nog lang niet voorbij. Bij havens ontstaan dadelijk nieuwe problemen als heel veel schepen tegelijk hun lading willen lossen. En ook het vervolgvervoer via de weg of het spoor zal nog weken of zelfs maanden last hebben van de blokkade van afgelopen week.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen