Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse literatuur centraal in Amsterdam

Geplaatst opdonderdag 3 mei 2018 - 12:02

In podium De Balie in Amsterdam wordt binnenkort uitgebreid stilgestaan bij Limburgse literatuur.

Die avond moet duidelijk worden wat hoofdstedelingen kunnen leren van Limburg.

Vijf talen
Uit het onderzoek Geschiedenis van de literatuur in Limburg is gebleken dat boeken in onze provincie vroeger in vijf verschillende talen werden uitgebracht. Dit moest ook wel, vooral omdat Limburg een belangrijk knooppunt voor Europa was. De Limburgse schrijvers Joep Leerssen en Thomas Vaessens proberen tijdens het eerste deel van de avond te achterhalen wat de invloed van deze geografische ligging op de literatuur is.

Verder bekijken ze samen met collega-schrijver Abdelkader Benali wat de verschillen per woonplaats en regio zijn.

Ruimer dan Randstad
In het tweede deel van de avond gaat gespreksleider Petra Stienen uit Roermond in gesprek met burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht. Centraal staat dan de positie van Limburg binnen Nederland en daarbuiten. De Maastrichtse burgemeester schreef in november vorig jaar een open brief aan het kabinet in De Volkskrant. Daarin betoogde ze dat er verder moest worden gekeken dan de Randstad.

Lees ook: Kamervragen over doorontwikkelen Zuid-Limburgse economie

De Limburgse avond in De Balie in Amsterdam vindt plaats op 30 mei.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen