Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse lijnbussen niet plezierig voor rolstoelers

Geplaatst opdinsdag 30 mei 2017 - 14:39

Reizen met een lijnbus is ook in Limburg niet echt plezierig voor mensen in een rolstoel.

Dat laat René Schmeitz, voorzitter van de Federatie van Gehandicaptenorganisaties Limburg, dinsdag weten.

Onderzoek
Hij reageert daarmee op een onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens. Rolstoelgebruikers voerden als mystery guests in totaal 450 testritten uit in het openbaar busvervoer om de toegankelijkheid ervan te testen. Daaruit blijkt dat 8 procent van de rolstoelgebruikers de bus aan zijn neus voorbij ziet gaan als hij die wil nemen. Dat komt doordat de automatische treeplank vaak hapert of de chauffeur niet erg behulpzaam is.

Problemen
"In Limburg heeft de rolstoelgebruiker overigens weinig te klagen over openbaar vervoerder Arriva", stelt Schmeitz. "De bussen zijn goed aangepast, maar ze hebben bijvoorbeeld maar één rolstoelplek. Bovendien voldoen niet alle rolstoelen aan de eisen die het openbaar vervoer stelt. Ook zijn niet alle rolstoelgebruikers in staat zichzelf vast te maken in de bus. De chauffeur mag dat niet voor ze doen."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Venlo wil winkelcentrum rolstoelvriendelijk maken
Rolstoeltocht van Maastricht naar Pieterburen
Rolstoelpatiënt mishandeld in Ottersum
Man valt met rolstoel en al de Geul in
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen