Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse leerkrachten gezond en wel weer aan de slag

Geplaatst opvrijdag 8 mei 2020 - 16:13

Limburgse kinderen gaan maandag weer naar de basisschool. Maar hoe zit het met meesters en juffen die vanwege hun leeftijd en gezondheid niet voor de klas willen staan?

Uit onderzoek van het Algemeen Dagblad en DUO Onderwijsonderzoek & Advies onder 1250 leerkrachten blijkt dat gemiddeld drie leraren per basisschool maandag ontbreken. De redactie van 1Limburg maakte een rondgang langs Limburgse scholenkoepels.

Movare
Scholenkoepel Movare, waar in totaal 46 basisscholen in Parkstad, Vaals en Sittard onder vallen, kan niet zeggen hoeveel leraren er exact thuisblijven. "We hebben geen aantallen of percentages", zegt een woordvoerder. Wel bevestigt hij dat meesters en juffen die, bijvoorbeeld vanwege hun leeftijd, in een risico-groep vallen hebben aangegeven niet aan het werk te gaan.

Movare voorziet echter geen problemen bij het opvullen van de beperkte gaten die er zijn. "Bij ons heeft geen enkele school zich gemeld die de personele bezetting niet rond zou krijgen", aldus de woordvoerder.

Kerobei
Hans Soentjens, voorzitter van de Noord-Limburgse scholenkoepel Kerobei, heeft vrijdagmiddag met alle directeuren van de basisscholen overleg gevoerd. "We hebben maar weinig zieken, dus dat is fijn", zegt hij. "Zo'n twee procent durft het nog niet aan om voor de klas te staan. Verder hebben we ook vervangers genoeg. Kortom, alle leerlingen kunnen gewoon naar school komen."

Het 'nieuwe normaal' maakt het volgens Soentjens ook makkelijker om leerlingen thuis te laten werken. "Ze komen immers 50 procent naar school. Je kunt ze dus makkelijker taken geven die ze thuis moeten uitvoeren."

Innovo
Bij scholenkoepel Innovo, met scholen in Zuid- en Midden-Limburg, gaat maandag 90 procent van de medewerker gewoon van start. "Alleen de leraren die binnen de risicogroep vallen, blijven thuis", zegt een woordvoerder. "Dan gaat het niet om ziekmeldingen. Zij werken van thuis uit.

Verder is er volgens Innovo slechts een klein aantal leraren dat het nog niet 'aandurft' om weer gewoon voor de klas te staan. "Uiteraard leveren we hier een stukje maatwerk. Ook van thuis uit kan nog genoeg werk worden verzet."

Kindante
Bij Kindante hebben ze nog geen zicht op de situatie. "We hebben komende week pas duidelijkheid als de scholen weer zijn begonnen", zegt een woordvoerder van de onderwijskoepel met scholen in Zuid- en Midden-Limburg.

Lees ook: Basisschool Oirsbeek goed voorbereid op komst leerlingen

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen