Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse kunst op Eurovisie Songfestival

Geplaatst opzaterdag 22 mei 2021 - 8:00

Op twee zeecontainers bij Ahoy Rotterdam prijkt het werk van Yasja Ligtelijn uit Houthem.

Ze ontwierp vorig jaar nog de vastelaovesposter, maar Ligtelijn (29) staat vooral bekend om haar levensgrote murals: schilderijen gemaakt met spraypaint en verf op bijvoorbeeld muren, gevels en graansilo's.

Kunstproject
De kunstenares heeft al werk in IJsland, Denemarken, Noorwegen en Duitsland gemaakt. Maar dit jaar werd ze uitgekozen om Nederland te vertegenwoordigen bij het internationale kunstproject 'UP Street' rondom het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. Aan het project op het terrein naast Rotterdam Ahoy deden zeven artiesten uit verschillende landen mee.

'Ik was verbaasd'
"Ik zag een oproep voor streetartartiesten voorbij komen op Facebook. Ik meldde me aan, maar wist niet hoe ver ik zou komen. Ik liet het maar op me afkomen. Een paar weken later kreeg ik bericht dat ik was uitgekozen. Ik was verbaasd", zegt Ligtelijn. Ze dacht in eerste instantie dat er een fout werd gemaakt. "In mijn ogen zijn er betere artiesten dan ik, ik kom net pas kijken."

Tegenstellingen
Toch mocht de kunstenares afgelopen week dus naar Rotterdam om haar kunstwerk rondom het thema 'Open Up' op de containers spuiten. "Ik heb zeven dagen lang door weer en wind doorgewerkt", vertelt ze. In het kunstwerk zijn twee mensen te zien die elkaar de hand reiken. Het zijn een jonge Surinaamse jongen met wit geverfde ogen en een oudere witte Nederlandse vrouw met zwart geverfde ogen. Tegenstellingen die naar elkaar toe bewegen dus.

Bewustwording
"Ze kijken elkaar liefdevol aan, op een respectvolle en open manier. Ze proberen net elkaars handen aan te raken, maar je ziet nog een soort opening. Dat betekent dat we er nog niet zijn, maar er wordt wel nog aan gewerkt." In het vrije werk van Ligtelijn staan thema's als bewustwording en het doorbreken van stigma's altijd centraal. "Je persoonlijk inleven in een ander en daarvoor openstaan, vind ik heel belangrijk."

Je zou denken dat Ligtelijn gratis de finale van het Eurovisie Songfestival mag bezoeken, maar niets is minder waar. "Helaas niet, dat vind ik wel jammer."

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen