Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse kandidaten voor de Tweede Kamer: een overzicht

Geplaatst opdonderdag 11 maart 2021 - 7:00

Welke Limburgers zijn verkiesbaar bij de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart? Een overzicht van kandidaten en wat ze beloven voor Limburg te gaan doen.

De Tweede Kamer telt momenteel dertien parlementariërs uit Limburg of met een Limburgse achtergrond. Plus met CDA'er Raymond Knops uit Hegelsom één Limburgse bewindspersoon. Hij is staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Zeker van een Kamerzetel of niet?
Bij de verkiezingen van 17 maart zijn tien kandidaten die in Limburg wonen of uit Limburg afkomstig zijn, zeker van een plek in de nieuwe Tweede Kamer. Zo’n negen maken een grote(re) of kleine(re) kans om gekozen te worden. In 2017 waren er ruim zeventienduizend stemmen nodig om op eigen kracht met voorkeur gekozen te worden. Dat is 25 procent van de kiesdeler. Dat wil zeggen het aantal stemmen dat nodig is voor een zetel.

De nieuwe Tweede Kamer wordt geinstalleerd op 31 maart, twee weken na de verkiezingen. Dat gebeurt coronaproof. De nieuwe Kamerleden kiezen dan ook hun nieuwe voorzitter. Nu is dat Khadija Arib (PvdA).

Een overzicht per partij:

VVD
Een nieuw Limburgs gezicht in de Tweede Kamer wordt Silvio Erkens uit Kerkrade. Hij staat achttiende op de lijst van de VVD. "Wij gaan als Limburg samen sterker uit de corona-crisis komen. Daarom moeten we de komende jaren inzetten op een sterke economie met goede banen, een fijne en gezonde leefomgeving en een veilige buurt", zegt hij. "Als we het goed aanpakken zou de toekomstige economische groei zomaar eens uit het Zuiden van ons land kunnen komen. Limburg heeft alle potentie om een groeiprovincie te worden. Daar wil ik in Den Haag voor gaan knokken."

Bijna 100 procent kans om opnieuw Tweede Kamerlid voor de VVD te worden heeft Kelly Regterschot uit Landgraaf. Zij zit sinds juni 2019 in het parlement en staat 36e op de kandidatenlijst. Dat wil zeggen dat zij of meteen terugkeert op 17 maart als de VVD een paar zetels wint - in 2017 behaalde de partij er 33 - of anders zeker als de VVD weer aan een nieuw kabinet deelneemt. Wat zo goed als zeker is.

In dat geval schuift een aantal kandidaten op de VVD-lijst door naar het kabinet en komt er een plaats vrij voor Regterschot in de Kamer.

Andere Limburgers op de lijst van de VVD:

49: Max Patelski (Maastricht). Hij is lobbyist voor de provincie in Den Haag

67: Lars Lambers (Weert), gemeenteraadslid

Chantal Nijkerken uit Schinveld keert niet terug namens de VVD. Zij zat sinds 31 maart 2015 in de Tweede Kamer. Nijkerken stopt onder meer omdat ze nog eens vier jaar op en neer naar Den Haag te veel van het goede vindt.

Lees ook: Limburgs Kamerlid Nijkerken niet meer verkiesbaar

CDA
Bij het CDA is Raymond Knops met een vijfde plaats verzekerd van een plek in de nieuwe Tweede Kamer. En keert hij mogelijk ook weer terug in het kabinet dat er na de verkiezingen komt. Knops zat eerder met tussenpozen vanaf 2005 in de Kamer voordat hij in 2017 staatssecretaris werd.

Zeker van een nieuwe termijn in de Tweede Kamer voor het CDA is ook Mustafa Amhaouch uit Panningen. Hij is sinds januari 2016 parlementslid en staat vijftiende op de kandidatenlijst. "Ik ben de afgelopen jaren echt opgekomen voor de regio en voor Limburg op het gebied van economische ontwikkeling en bereikbaarheid" zegt Amhaouch. "En op dat terrein is de komende jaren nog veel werk te doen bijvoorbeeld wat betreft de Maaslijn en een intercity naar Aken. Naar Düsseldorf is dat in ieder geval al gelukt."

Zijn motto blijft : brood op de plank. "Dat wil zeggen elke dag werk maken van behoud en het creëren van banen. Zeker in deze tijd van corona wil ik daar vol de schouders onder zetten. Maar ook een vitale samenleving is voor mij van groot belang. Dat wil zeggen veel aandacht voor de kwaliteit van leven met bijvoorbeeld voor voldoende beweging."

Zittend CDA-Tweede Kamerlid Martijn van Helvert uit Sittard lijkt met zijn 25ste plaats alleen via voorkeurstemmen herkozen te worden. Of het CDA moet zes zetels winnen bovenop de negentien van nu. Maar daar ziet het op dit moment in de verste verte niet naar uit. In 2017 behaalde Van Helvert zijn zetel ruim op eigen kracht met 19.106 voorkeurstemmen. Hij zou toen sowieso verkozen zijn als zestiende op de lijst.

Wint het CDA wel licht dan kan Van Helvert toch nog in de Tweede Kamer komen als hij het niet haalt met voorkeurstemmen. Ook bij hem geldt dat als zijn partij weer gaat meeregeren, hoger geplaatste kandidaten doorschuiven naar het kabinet. Van Helvert zit sinds november 2014 in het parlement.

Overige Limburgse kandidaten op de CDA-lijst:

30: Marieke Nass (Gulpen-Wittem), fractievoorzitter gemeenteraad

37: Gabriëlle Heine (Maastricht), burgerraadslid

38: Michiel Dijkman (opgegroeid in Kerkrade, woont in Rotterdam), oud-voorzitter CDJA-Limburg

PVV
Bij de PVV gaat het om vier kandidaten. Uiteraard de uit Venlo afkomstige lijsttrekker en politiek leider Geert Wilders. Verder Tony van Dijck, jeugdvriend van Wilders uit Venlo en momenteel woonachtig in Scheveningen. Hij zit al sinds 2006 in de Tweede Kamer en staat op de achtste plaats op de kandidatenlijst.

Een plaats lager op negen staat Lilian Helder uit Venlo. Zij is sinds 2010 kamerlid. De vierde Limburgse PVV'er is Dion Graus uit Heerlen. Ook hij zit net als Tony van Dijck sinds 2006 in de Tweede Kamer en hoort bij de eerste lichting PVV-parlementsleden. Graus is terug te vinden op de 13e plaats.

Andere Limburgers op de PVV-lijst:

31: René Claassen (Landgraaf) , fractievoorzitter Limburgs Parlement

38: Thijs Klaassen (Sittard-Geleen), fractievoorzitter gemeenteraad

40: Daryl Pfoster (Sittard-Geleen), gemeenteraadslid en oud-statenlid

49: Robert Housmans (Born), gedeputeerde

50: Gom van Strien (Arcen), Eerste Kamerlid

De uit Geleen afkomstige en in Den Haag wonende Gabriëlle Popken zat eerst zes jaar in de Eerste Kamer en vanaf 2017 in de Tweede Kamer. Per 1 september 2020 stopte zij om persoonlijke redenen per direct als kamerlid.

D66
Bij D66 is de in Limbricht opgegroeide Sjoerd Sjoerdsma met een vijfde plaats zeker van een terugkeer in de Tweede Kamer. Hij maakt sinds september 2012 deel uit van de D66-fractie.

Op plaats 18 staat Sidney Smeets. Hij is advocaat in Amsterdam maar opgegroeid in Valkenburg

Rens Raemakers
uit Neer staat negentiende op de lijst van D66. Dat is twee plaatsen lager dan in 2017. Hij gaat proberen via voorkeurstemmen terug te keren. Maar dat lijkt bijna onmogelijk, omdat D66 als partij in Limburg zelden heel hoog scoort en altijd onder het landelijk gemiddelde. Raemakers was in 2017 met zijn 25 jaar het jongste Tweede Kamerlid.

Raemakers behaalde 7435 voorkeurstemmen waarvan 6094 in Limburg. Als D66 evenveel zetels - negentien - haalt als in 2017 dan keert hij rechtstreeks terug. Bij vijftien of zestien zetels en opnieuw regeringsdeelname van D66 zou hij het ook kunnen halen via het doorschuif-mechanisme van hoger geplaatste kandidaten.

Wat gaat Raemakers voor Limburg doen als dat lukt? "Ik wil dat er meer geld naar Limburgse gemeenten gaat voor de jeugdzorg. In Limburg wordt relatief veel gebruik gemaakt van jeugdzorg maar in het verdeelmodel wordt dit onvoldoende meegenomen. Daarnaast moeten alle bezuinigingen op jeugdzorg volledig teruggedraaid worden."

Ook wil hij dat de spoedeisende hulpposten van de Limburgse ziekenhuizen allemaal overeind blijven. "Het is belangrijk dat bij een bevalling of hartaanval er niet te lang gereisd moet worden. In de Randstad is zoiets toch anders dan op het platteland. Verder wil ik onderwijs- en onderzoeksgelden naar Limburg om de ontwikkeling van de vier Brightland-campussen verder te stimuleren. Dat is voor HBO en WO, maar juist ook van MBO van groot belang."

Verder staat Robert Kuipers uit Sittard-Geleen op plaats 50. Hij is burgercommissielid in de gemeenteraad.

Jan van de Ven uit Venray is met een 76e plek één van de zes lijstduwers. Hij werd landelijk bekend als oprichter/woordvoerder PO in Actie. Die maakt zich sterk voor betere salarissen en minder werkdruk in het basisonderwijs. Van de Ven is ook oud-statenlid.

SP
23: Jordy Clemens (Heerlen), wethouder

PvdA
De uit Maastricht afkomstige Lilianne Ploumen kan als lijsttrekker van de PvdA is vanzelfsprekend ook rekenen op een nieuwe termijn. Ploumen is sinds 2017 kamerlid. Daarvoor was zij minister van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking.

Bij de PvdA staat Jasper Kuntzelaers uit Venlo op een 22ste plek. Hij moet het echt hebben van genoeg voorkeurstemmen. Maar net als bij Rens Raemakers van D66 geldt dat dat heel lastig zal worden. Zelfs bij deelname aan een kabinet lijkt doorschuiven geen uitkomst te bieden. De PvdA heeft nu negen zetels na het dramatische verlies van 2017. In de peilingen staat de partij op een paar zetels winst. Kuntzelaers is fractievoorzitter van de PvdA in het Limburgs Parlement.

Charlotte Brand staat vijftiende op de PvdA-lijst. Zij is afkomstig en opgegroeid in Roermond en momenteel gemeenteraadslid in Nijmegen. Haar kans om gekozen te worden of via een deelname aan een nieuw kabinet van de PvdA door te schuiven is groter dan die van Kuntzelaers.

GroenLinks
Wethouder Geert Gabriëls van Weert staat vijftiende bij GroenLinks. De partij heeft momenteel 14 zetels maar staat in de peilingen op verlies. Een eventuele kabinetsdeelname van GroenLinks zou ook voor Gabriëls uitkomst kunnen bieden. Of hij moet genoeg voorkeurstemmen halen. In Weert maakte hij als lijsttrekker de lokale partij Weert Lokaal in 2018 de verreweg grootste partij met 13 van de 29 zetels.

Maar net als D66 scoort GroenLinks in Limburg bij landelijke verkiezingen nooit heel erg hoog en altijd onder het landelijk gemiddelde. Gabriëls wil zich vooral hard maken voor bescherming van het Limburgse landschap, "met haar mooie natuur, cultuurhistorie en biodiversiteit. Dus investeren in meer natuur maar ook in de kwaliteit ervan, gezonde lucht en milieueducatie. Daarnaast wil ik een betere verdeling van cultuurgelden over Nederland en dus vooral ook voor Limburgse cultuurmakers en culturele verenigingen."

Verder op plaats 46 Kim Schmitz uit Sittard-Geleen.

Partij voor de Dieren
Frank Wassenberg
uit Munstergeleen mag ook zeker zijn van een nieuwe periode met zijn vierde plek op de kandidatenlijst van de Partij voor de Dieren. Oud-statenlid Wassenberg zit sinds 2017 in de Tweede Kamer.

Pascale Plusquin uit Heerlen staat op de achtste plaats van de lijst van de Partij voor de Dieren (PvdD). Bij een ‘super’-uitslag voor haar partij zou zij in de Tweede Kamer kunnen komen. De PvdD behaalde in 2017 vijf zetels en staat op winst in de peilingen. Plusquin is fractievoorzitter van de PvdD in het Limburgs Parlement en in de gemeenteraad van Heerlen.

Forum voor Democratie
Simone Kerseboom
uit Maastricht staat vijfde op de kandidatenlijst van Forum voor Democratie (FvD). Voor haar wordt het heel spannend want FvD - met nu twee zetels - staat in de peilingen op winst. Maar of de partij ook vijf zetels haalt, zal pas op 17 maart blijken.

Kerseboom is sinds 2019 fractievoorzitter van FvD in het Limburgs Parlement. In de partijstrijd van een paar maanden geleden bleef zij achter partijleider Thierry Baudet staan. "Den Haag kan enorm veel van Limburg leren", vindt Kerseboom. "Over de Limburgse trots en liefde voor onze dialecten, cultuur en tradities en het Limburgse verenigingsleven."

Deze trots verdient daarom ook meer aandacht en aanmoediging vanuit de Tweede Kamer, net als het verwijderen van belemmeringen, stelt ze. "Vooral nu, als gevolg van van de crisis veroorzaakt door de coronamaatregelen, is het van belang dat Limburg, met een unieke geschiedenis en landschap, aangemerkt wordt als een belangrijke toeristische bestemming, in samenwerking met de burgers en het Limburgse MKB. Daarbij wil ik me inzetten om het unieke Limburgse landschap - een wezenlijk onderdeel van de Limburgse identiteit - te beschermen als ons erfgoed tegen windturbines en zonneweides. Want die zullen het vergezicht en de natuur in onze provincie vernietigen."

Verder op de lijst van FvD: Ruby Driessen (Reuver), lid Limburgs Parlement, op plaats 35.

De Maastrichtse advocaat Theo Hiddema zette op 24 november 2020 een punt achter zijn kamerlidmaatschap voor Forum voor Democratie vanwege de partijstrijd die er toen woedde. Hiddema zat ook sinds 2017 in het parlement. Eind 2020 gaf hij nog aan wel lijstduwer te willen worden voor Forum maar in januari bedankte hij toch voor de eer. Hij vond de FvD-campagne te populistisch en te zeer gericht op het geven van kritiek op het coronabeleid.

Lees ook: Wie zijn de Limburgse kandidaten van kleine partijen?

VOLT
Nilüfer Gündogan maakt kans in de Tweede Kamer te komen namens VOLT. Zij is opgegroeid in Weert en staat tweede op de lijst van deze partij. VOLT lijkt haar debuut te maken in de Tweede Kamer met één zetel en mogelijk twee. In dat laatste geval wordt Gündogan gekozen. De partij presenteert zich als vernieuwend, duurzaam en Europees. Zij spreekt vooral jongere kiezers aan.

Op plaats 9 op de lijst van VOLT nog een LImburger: Fons Janssen (Veulen).

BoerBurgerBeweging
Akkerbouwer Frank Timmermans uit Neer staat op een 23ste plaats op de lijst van de BoerBurgerBeweging (BBB).

ChristenUnie
26: Francis van der Mooren (Eys), was lijsttrekker bij provinciale statenverkiezingen in maart 2019

50Plus
18: Bennie van Est (Maastricht) , gemeenteraadslid

JA21
17: Ruud Burlet (Geleen), gedeputeerde

26: Roy Blijlevens (Hulsberg), persoonlijk medewerker Burlet

Code Oranje
7: John van Kooten (Maastricht)

DENK
Op de lijst van DENK staan deze verkiezingen geen Limburgse kandidaten. Kamerlid Selçuk Öztürk uit Roermond keert niet terug. Öztürk zit sinds 8 november 2012. in de Tweede Kamer Eerst voor de PvdA en na een breuk met die partij voor Groep Kuzu/Öztürk die zich later omvormde tot DENK. Hij raakte verwikkeld in een felle partijstrijd binnen DENK bijna een jaar geleden.

Eerder had Öztürk al aangegeven te willen stoppen als Tweede Kamerlid. Hij zou in mei 2019 naar de Eerste Kamer verhuizen maar DENK behaalde toen geen zetel.

Lees ook: Selçuk Öztürk vertrekt uit Tweede Kamer en Öztürk lijkt afscheid te nemen van de Tweede Kamer

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen