Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse Kamerleden blij met regeerakkoord: 'Veel Limburg'

Geplaatst opdinsdag 10 oktober 2017 - 17:37

De Limburgse Kamerleden van de coalitiepartijen zijn enthousiast over het nieuwe regeerakkoord.

Dat blijkt uit een rondgang van L1.

Steun
"Ik hoop op steun van veel meer partijen dan alleen de partijen die nu deel uitmaken van het kabinet. Ook al zit je niet in de regering, als je eerlijk kijkt naar de plannen, dan kun je alleen maar enthousiast worden", aldus Raymond Knops.

Vinger in de pap
De CDA'er uit Horst had een flinke vinger in de pap bij de totstandkoming van het nieuwe regeerakkoord. Daarbij heeft hij nadrukkelijk gekeken naar het Limburgse belang.

Video: L1

Limburger
"Ik zit de helft van de week in Limburg, ik ben er geboren, ik voel me Limburger. Als lid van het formatieteam heb ik dit keer heel actief kunnen bijdragen aan het regeerakkoord. Ik heb er echt wel op gelet dat er voldoende regionaal geluid in zit. Er zit ook veel Limburg in en dat is wel eens anders geweest", aldus Knops, die sinds 2005 in de Kamer zit.

Lees ook: Nieuwe kabinet: Werken over grens moet makkelijker

Infrastructuur
"Er is heel veel beschikbaar op het gebied van infrastructuur", aldus Knops. Daarmee refereert Knops aan de 6,2 miljard euro die het nieuwe kabinet uittrekt voor het wegennet, spoor en vaarwegen. "Juist een provincie als Limburg heeft daar veel mee te maken. Denk aan alle spoorverbindingen die bij de grens niet lekker lopen".

Lees ook: Geld voor elektrificatie van spoor Weert-Hamont

Enthousiast
Knops is niet over alle plannen enthousiast. "Er zitten altijd puntjes in die niet mijn keuze zijn. De wietteelt is niet een punt waar ik heel enthousiast van word. Maar dat zijn typisch van die dingen die je in een onderhandeling van elkaar moet accepteren."

Onderwijs
De 1,9 miljard voor onderwijs zijn mede te danken aan de Limburgse actievoerder Jan van de Ven. Dat zegt D66-kamerlid Rens Raemakers bij de presentatie van het nieuwe regeerakkoord.

Werkomstandigheden
Van de Ven is de voorman van PO in Actie, de belangengroep die pleitte voor het verbeteren van de werkomstandigheden in het basisonderwijs.

Video: L1

Wietteelt
Raemakers is daarnaast blij met de experimenten rond het legaliseren van de wietteelt. Het jongste kamerlid heeft van veel Limburgse gemeenten een oproep gekregen om de proef te mogen uitvoeren. "Ik ga er als Limburger zeker voor pleiten om die experimenten met de wietteelt in Limburg als grensregio gaan plaatsvinden".

Belemmeringen
VVD-er Chantal Nijkerken vindt dat het regeerakkoord de belemmeringen van de grenzen in de regio aanpakt. Werken en wonen over de grens zou daarmee makkelijker moeten worden. Volgens de politica is er veel aandacht voor de problematiek die in Limburg wordt ervaren.

Video: L1

Arbeidsmarkt
"Die problemen zitten voor een deel op de arbeidsmarkt. Er liggen heel veel kansen en het wordt tijd om actie te ondernemen," zegt Nijkerken. "Daar is echt specifiek aandacht voor. Ook samen met de regeringen van de deelstaten in Duitsland en Vlaanderen. Samen kunnen we daarin sterk optreden."

Tijdelijke actie: Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg‌ en maak kans op kaarten Bilzen Mysteries

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen