Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse jongeren over ramadan: 'bij mooi weer best lastig'

Geplaatst opwoensdag 7 juni 2017 - 19:37

Niet eten, drinken, roken, niet vloeken én geen seks tussen zonsopgang en zonsondergang. Dat zijn enkele spelregels van de ramadan. Hoe moeilijk is het om als jonge moslim daaraan mee te doen?

"Niet eten en drinken is bij mooi weer best lastig", zegt de 17-jarige Weertse moslima Dikra Tajjiou in het L1-programma AvondGasten.

Ze blijft in deze periode ook uit de buurt van mensen die roken en luistert zo min mogelijk muziek.

Vastenperiode
Annas Abou, lid van het jeugdbestuur van de moskee in Helden neemt in deze vastenperiode drie weken vrij: "Ik ervaar ramadam beter als ik me erop kan focussen. Het is een maand van spiritualiteit." Ook de Heldense moskeevoorzitter Mounir Kasmi heeft wat extra vrije dagen opgenomen. Hij werkt bij de Marechaussee. Mounir Kasmi: "Zelfdiscipline is heel belangrijk." Soms heeft hij wat slaap tekort, maar na een kort tukje na het werk is hij wel weer opgefrist.

Uithoudingsvermogen getest
De vastenperiode voor moslims is inmiddels anderhalve week aan de gang. In deze tijd van het jaar met z'n lange dagen en korte nachten, wordt het uithoudingsvermogen extra getest. Maar als de zon eenmaal onder is, wordt er een klein eetfeestje gevierd. Het vasten, het gezamenlijk naar de moskee gaan en de iftar, de maaltijd na zonsondergang, brengt mensen bij elkaar.

De 17-jarige Weertse moslima Dikra Tajjiou vindt het de gezelligste periode van het jaar:"Het is een maand dat de familie bijelkaar komt, dat je weer één wordt, dat vind ik heel mooi."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Aissa Meziani Provinciaal Platform voor Diversiteit voorzitter (20 apr 2020)
Grote zorgen om jongeren tijdens ramadan
Roermondse islamprediker met de dood bedreigd
Ramadan en examens: 'Extra kracht van God'
iftar maaltijd ramadan moslim islamitisch
Premier roept moslims op iftar thuis te nuttigen
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen