Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse jongeren over ramadan: 'bij mooi weer best lastig'

Geplaatst opwoensdag 7 juni 2017 - 19:37

Niet eten, drinken, roken, niet vloeken én geen seks tussen zonsopgang en zonsondergang. Dat zijn enkele spelregels van de ramadan. Hoe moeilijk is het om als jonge moslim daaraan mee te doen?

"Niet eten en drinken is bij mooi weer best lastig", zegt de 17-jarige Weertse moslima Dikra Tajjiou in het L1-programma AvondGasten.

Ze blijft in deze periode ook uit de buurt van mensen die roken en luistert zo min mogelijk muziek.

Vastenperiode
Annas Abou, lid van het jeugdbestuur van de moskee in Helden neemt in deze vastenperiode drie weken vrij: "Ik ervaar ramadam beter als ik me erop kan focussen. Het is een maand van spiritualiteit." Ook de Heldense moskeevoorzitter Mounir Kasmi heeft wat extra vrije dagen opgenomen. Hij werkt bij de Marechaussee. Mounir Kasmi: "Zelfdiscipline is heel belangrijk." Soms heeft hij wat slaap tekort, maar na een kort tukje na het werk is hij wel weer opgefrist.

Uithoudingsvermogen getest
De vastenperiode voor moslims is inmiddels anderhalve week aan de gang. In deze tijd van het jaar met z'n lange dagen en korte nachten, wordt het uithoudingsvermogen extra getest. Maar als de zon eenmaal onder is, wordt er een klein eetfeestje gevierd. Het vasten, het gezamenlijk naar de moskee gaan en de iftar, de maaltijd na zonsondergang, brengt mensen bij elkaar.

De 17-jarige Weertse moslima Dikra Tajjiou vindt het de gezelligste periode van het jaar:"Het is een maand dat de familie bijelkaar komt, dat je weer één wordt, dat vind ik heel mooi."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Aissa Meziani Provinciaal Platform voor Diversiteit voorzitter (20 apr 2020)
Grote zorgen om jongeren tijdens ramadan
Roermondse islamprediker met de dood bedreigd
Ramadan en examens: 'Extra kracht van God'
iftar maaltijd ramadan moslim islamitisch
Premier roept moslims op iftar thuis te nuttigen
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen