Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse inbreng Top 2000 steeds meer dialectfeestje

Geplaatst opdonderdag 20 december 2018 - 8:29

De Limburgse inbreng in de Top 2000 wordt steeds meer een dialectfeestje. Onze provincie levert nog maar één nummer dat niet in het dialect is gezongen.

Dat blijkt uit de lijst die de radiozender woensdag bekendmaakte.

Baarlo
Het enige niet-dialectnummer komt van de in Baarlo geboren zangeres Kovacs met haar jazzy lied Digging uit 2015, dat met nummer 1896 in de onderste regionen van de lijst is terug te vinden.

Kovacs

Hofleverancier Rowwen Hèze
De andere Limburgse nummers in de lijst zijn onmiskenbaar Limburgs. Rowwen Hèze levert net als vorig jaar zes nummers. Dat zijn Bestel Mar (1409), De Neus Umhoeg (930), Auto Vliegtuug (825), Limburg (612), De Peel In Brand (443) en November (291). Verder zijn Gé Reinders met zijn Blaosmeziek (831) en Neet Oét Lottum met Hald Mich 's Vas (697) opnieuw in de Top 2000 terug te vinden.

Nuujkomer
De enige Limburgse nieuwkomer is ook een dialectnummer. Nao 't Zuuje van Lex Uiting komt dit jaar nieuw binnen op nummer 1214, ongetwijfeld meeliftend op het succes van de gelijknamige documentaire met dezelfde titel. In die veelgeprezen film wordt Uiting gevolgd in zijn tijd als prins van Venlo.

Lees ook: Veel Rowwen Hèze en Benny Neyman herrezen in Top 2000

Ambient en levenslied
Vorig jaar leverde Limburg ook nog een klassiek levenslied met Waarom Fluister Ik Je Naam Nog van Maastrichtenaar Benny Neyman. Met Finding Out More van HAEVN kwam er ook nog wat hedendaags ambient-geluid uit onze provincie in de Top 2000.

Geen disco, geen country
De verschraling van de Limburgse muziek in de Top 2000 heeft zich overigens al eerder ingezet. De Brunssumse countryklassieker en wereldhit Mississippi van Pussycat stond vorig jaar ook al niet meer in de lijst, net als de studentikoze ballad Hou Me Vast van Volumia! uit Heerlen. En of het nu een Limburgse plaat is of niet, discoklassieker Rock Your Baby van parttime-Munstegelener George McCrae ontbreekt al sinds 2012.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen