Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse inbreng Top 2000 steeds meer dialectfeestje

Geplaatst opdonderdag 20 december 2018 - 8:29

De Limburgse inbreng in de Top 2000 wordt steeds meer een dialectfeestje. Onze provincie levert nog maar één nummer dat niet in het dialect is gezongen.

Dat blijkt uit de lijst die de radiozender woensdag bekendmaakte.

Baarlo
Het enige niet-dialectnummer komt van de in Baarlo geboren zangeres Kovacs met haar jazzy lied Digging uit 2015, dat met nummer 1896 in de onderste regionen van de lijst is terug te vinden.

Kovacs

Hofleverancier Rowwen Hèze
De andere Limburgse nummers in de lijst zijn onmiskenbaar Limburgs. Rowwen Hèze levert net als vorig jaar zes nummers. Dat zijn Bestel Mar (1409), De Neus Umhoeg (930), Auto Vliegtuug (825), Limburg (612), De Peel In Brand (443) en November (291). Verder zijn Gé Reinders met zijn Blaosmeziek (831) en Neet Oét Lottum met Hald Mich 's Vas (697) opnieuw in de Top 2000 terug te vinden.

Nuujkomer
De enige Limburgse nieuwkomer is ook een dialectnummer. Nao 't Zuuje van Lex Uiting komt dit jaar nieuw binnen op nummer 1214, ongetwijfeld meeliftend op het succes van de gelijknamige documentaire met dezelfde titel. In die veelgeprezen film wordt Uiting gevolgd in zijn tijd als prins van Venlo.

Lees ook: Veel Rowwen Hèze en Benny Neyman herrezen in Top 2000

Ambient en levenslied
Vorig jaar leverde Limburg ook nog een klassiek levenslied met Waarom Fluister Ik Je Naam Nog van Maastrichtenaar Benny Neyman. Met Finding Out More van HAEVN kwam er ook nog wat hedendaags ambient-geluid uit onze provincie in de Top 2000.

Geen disco, geen country
De verschraling van de Limburgse muziek in de Top 2000 heeft zich overigens al eerder ingezet. De Brunssumse countryklassieker en wereldhit Mississippi van Pussycat stond vorig jaar ook al niet meer in de lijst, net als de studentikoze ballad Hou Me Vast van Volumia! uit Heerlen. En of het nu een Limburgse plaat is of niet, discoklassieker Rock Your Baby van parttime-Munstegelener George McCrae ontbreekt al sinds 2012.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen