Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse huizenbezitters dit jaar meer kwijt aan woonlasten

Geplaatst opvrijdag 26 februari 2021 - 10:02

Veel Limburgse gemeenten verhogen de lasten voor huizenbezitters fors om hun begroting te kunnen dekken.

Dat blijkt uit het jaarlijkse woonlastenonderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH). Volgens de cijfers van VEH zijn huiseigenaren dit jaar meer kwijt aan woonlasten.

Verschillen
VEH heeft de ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing bij elkaar opgeteld om zo te komen tot de woonlasten voor meerpersoonshuishoudens. Omdat iedere gemeente zijn eigen tarieven bepaalt, zijn de verschillen fors.

Limburg
De gemeenten Gulpen-Wittem, Beesel en Mook en Middelaar spannen de kroon. In de Zuid-Limburgse gemeente zijn huizenbezitters 959,45 euro kwijt aan woonlasten. Vorig jaar was dit 856,62 euro. Dat komt neer op een stijging van 12 procent. In Beesel ligt dat percentage iets hoger. Daar is sprake van een stijging van 13,7 procent. Daar zijn huiseigenaren in totaal 754,32 euro kwijt terwijl dat vorig jaar 663,72 euro bedroeg. Huizenbezitters in Mook en Middelaar betalen iets meer dan 900 euro. In 2020 lag dat bedrag iets lager: 818,61 euro. Dat is een stijging van 10,4 procent.

Het tegenovergestelde is het geval in de gemeente Venlo, waar de ozb dit jaar met 6 procent daalt. Ook in Simpelveld is dit jaar sprake van een daling ten opzichte van vorig jaar.

Landelijk
Landelijk gezien gaat de ozb gemiddeld met 5,3 procent omhoog en de afvalstoffenheffing met 7,8 procent. In totaal verhogen 53 van de 363 gemeenten de ozb dit jaar met meer dan 10 procent. In Amsterdam, Ermelo, Renkum en Nunspeet is de ozb dit jaar zelfs meer dan 20 procent hoger dan in 2020.

Jeugdzorg en begeleid wonen
Veel gemeenten zitten in de financiële problemen door de toenemende kosten van onder meer de jeugdzorg. Ook zijn ze veel geld kwijt aan de ondersteuning van mensen die niet zonder begeleiding zelfstandig kunnen wonen. Steeds meer gemeenten zeggen hierdoor geen andere keuze te hebben dan de ozb te verhogen. De kosten op dit vlak zouden jaarlijks met zo'n 7 procent toenemen.

VEH riep het kabinet eerder al op om te voorkomen dat de ozb om deze reden extra wordt verhoogd. Een petitie hierover werd door ruim 135.000 mensen ondertekend. De belangenorganisatie voor huizenbezitters vindt het onterecht dat de ozb wordt verhoogd om de tekorten van de gemeente te dekken. Op die manier betalen volgens VEH alleen huiseigenaren mee aan de stijgende zorgkosten van de gemeente.

Recycling aanmoedigen
Bij de stijging van de afvalstoffenheffing speelt mee dat gemeenten zelf meer belasting moeten betalen voor het storten en verbranden van afval. Die belasting steeg vorig jaar van 13 naar 31 euro per ton afval. De Rijksoverheid wil hiermee recycling bevorderen. Gemeenten berekenen dit vervolgens door in het tarief van de afvalstoffenheffing.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen