Overslaan en naar de inhoud gaan

'Limburgse huizen zijn niet hittebestendig'

Geplaatst opmaandag 30 juli 2018 - 17:34

De meeste huizen in Limburg zijn niet hittebestendig. Mensen doen er met deze hitte vanalles aan om het binnenshuis zo koel mogelijk te houden, maar vaak lukt dat niet.

Volgens architect Rob Kleuskens uit Venlo zijn vooral huizen die na de jaren '50 zijn gebouwd niet hittebestendig. "Huizen van vóór de jaren '50 zijn 'toevallig' hittebestendig. Die hebben vaak dikke muren. Vergelijk het met een kerk, daar is het ook hartje zomer nog koel binnen," stelt Kleuskens.

Ramen
De vaak relatief grote ramen vormen onder meer een probleem, omdat daar veel hitte door naar binnen komt. "En je gordijnen dicht doen, heeft dan geen zin", zegt Kleuskens. "Als je dit hitte buiten wil houden, moet je dat ook letterlijk buiten doen, via een rolluik, zonnewering of door het raam af te plakken."

Isolatie
Volgens bouwadviesbureau Energiezuidlimburg speelt isolatie ook een belangrijke factor. Vaak is dat gericht op het binnenhouden van de warmte in de winter, maar die kan de koelte ook buiten houden in de zomer. De kleur waarin het huis wordt gebouwd of geverfd speelt daarbij ook een belangrijke rol. Kies voor een kleur die de hitte weerkaatst en niet absorbeert, zo luidt het advies.

Airco
Volgens brancheorganisatie Bouwend Nederland staat hittebestendig bouwen nog in de kinderschoenen. Met name innovaties om huizen af te koelen zijn nog volop in ontwikkeling. Een airco wordt gezien als een niet-duurzame manier om te koelen.

Geniet nog even na van de prestaties van Tom. Bekijk onze tijdlijn van Tom Dumoulin in de Tour.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen