Overslaan en naar de inhoud gaan

'Limburgse huizen zijn niet hittebestendig'

Geplaatst opmaandag 30 juli 2018 - 17:34

De meeste huizen in Limburg zijn niet hittebestendig. Mensen doen er met deze hitte vanalles aan om het binnenshuis zo koel mogelijk te houden, maar vaak lukt dat niet.

Volgens architect Rob Kleuskens uit Venlo zijn vooral huizen die na de jaren '50 zijn gebouwd niet hittebestendig. "Huizen van vóór de jaren '50 zijn 'toevallig' hittebestendig. Die hebben vaak dikke muren. Vergelijk het met een kerk, daar is het ook hartje zomer nog koel binnen," stelt Kleuskens.

Ramen
De vaak relatief grote ramen vormen onder meer een probleem, omdat daar veel hitte door naar binnen komt. "En je gordijnen dicht doen, heeft dan geen zin", zegt Kleuskens. "Als je dit hitte buiten wil houden, moet je dat ook letterlijk buiten doen, via een rolluik, zonnewering of door het raam af te plakken."

Isolatie
Volgens bouwadviesbureau Energiezuidlimburg speelt isolatie ook een belangrijke factor. Vaak is dat gericht op het binnenhouden van de warmte in de winter, maar die kan de koelte ook buiten houden in de zomer. De kleur waarin het huis wordt gebouwd of geverfd speelt daarbij ook een belangrijke rol. Kies voor een kleur die de hitte weerkaatst en niet absorbeert, zo luidt het advies.

Airco
Volgens brancheorganisatie Bouwend Nederland staat hittebestendig bouwen nog in de kinderschoenen. Met name innovaties om huizen af te koelen zijn nog volop in ontwikkeling. Een airco wordt gezien als een niet-duurzame manier om te koelen.

Geniet nog even na van de prestaties van Tom. Bekijk onze tijdlijn van Tom Dumoulin in de Tour.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen