Overslaan en naar de inhoud gaan

'Limburgse huizen zijn niet hittebestendig'

Geplaatst opmaandag 30 juli 2018 - 17:34

De meeste huizen in Limburg zijn niet hittebestendig. Mensen doen er met deze hitte vanalles aan om het binnenshuis zo koel mogelijk te houden, maar vaak lukt dat niet.

Volgens architect Rob Kleuskens uit Venlo zijn vooral huizen die na de jaren '50 zijn gebouwd niet hittebestendig. "Huizen van vóór de jaren '50 zijn 'toevallig' hittebestendig. Die hebben vaak dikke muren. Vergelijk het met een kerk, daar is het ook hartje zomer nog koel binnen," stelt Kleuskens.

Ramen
De vaak relatief grote ramen vormen onder meer een probleem, omdat daar veel hitte door naar binnen komt. "En je gordijnen dicht doen, heeft dan geen zin", zegt Kleuskens. "Als je dit hitte buiten wil houden, moet je dat ook letterlijk buiten doen, via een rolluik, zonnewering of door het raam af te plakken."

Isolatie
Volgens bouwadviesbureau Energiezuidlimburg speelt isolatie ook een belangrijke factor. Vaak is dat gericht op het binnenhouden van de warmte in de winter, maar die kan de koelte ook buiten houden in de zomer. De kleur waarin het huis wordt gebouwd of geverfd speelt daarbij ook een belangrijke rol. Kies voor een kleur die de hitte weerkaatst en niet absorbeert, zo luidt het advies.

Airco
Volgens brancheorganisatie Bouwend Nederland staat hittebestendig bouwen nog in de kinderschoenen. Met name innovaties om huizen af te koelen zijn nog volop in ontwikkeling. Een airco wordt gezien als een niet-duurzame manier om te koelen.

Geniet nog even na van de prestaties van Tom. Bekijk onze tijdlijn van Tom Dumoulin in de Tour.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen