Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse helikopterpiloot verongelukt na crash bij Aruba

Geplaatst opmaandag 20 juli 2020 - 13:32

De piloot die zondag om het leven kwam toen een defensiehelikopter bij Aruba neerstortte, is de 34-jarige Christine Martens uit Well.

Ze zat samen met drie collega's in de helikopter van het type NH90 toen het toestel neerstortte. De pilote Christine Martens en de 33-jarige tactische coördinator Erwin Warnies overleefden de crash niet. De twee overige bemanningsleden bleven ongedeerd.

Limburgse
Martens woonde inmiddels al jaren in Leeuwarden en had daar, naast haar werk bij Defensie, een fotostudio. Volgens haar LinkedIn vloog ze al anderhalf jaar als piloot van de NH90, en daarvoor was ze 3,5 jaar copiloot.

Het Ministerie heeft een condoleanceregister geopend.

Video: L1

Neergestort
De helikopter was vanaf Aruba vertrokken en stortte neer kort voordat de bemanning wilde landen op het marineschip Zr. Ms. Groningen dat ongeveer 12 kilometer van de kust lag. Vrijwel zeker hebben militairen aan boord van het patrouilleschip de crash zien gebeuren.

Reddingsactie
De reddingsmissie na de crash werd bemoeilijkt door harde wind, hoge golven en de invallende duisternis. De Zr.Ms. Groningen krijgt ondersteuning van een kustwachthelikopter en een duikteam van Defensie om de NH90 te bergen.

De zwarte doos van de helikopter werd maandag gevonden en geborgen, meldt het ministerie van Defensie. De vluchtrecorder kan gebruikt worden voor het onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk. Zo'n zwarte doos neemt onder meer de gesprekken op die in de cockpit worden gevoerd.

Berging helikopter
Defensie wil zo gauw mogelijk de marinehelikopter bergen. Het toestel drijft nu nog op zijn kop in het water, maar dreigt te zinken naar de bodem van de zee. "Dan zijn we hem kwijt", zegt schout-bij-nacht Boudewijn Boots tegen de NOS. "Dat heeft grote gevolgen voor het onderzoek naar de toedracht."

Dat het toestel nog niet is gezonken, is te danken aan de vier drijflichamen die aan boord zijn. Dat zijn een soort ballonnen, die automatisch opgeblazen worden als de helikopter in aanraking komt met water. De vraag is wel hoe lang die drijflichamen het volhouden.

Onderzoek
Omdat niet bekend is waardoor de helikopter neerstortte, blijven voorlopig alle helikopters van het type NH90 aan de grond. De Inspectie Veiligheid Defensie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid zullen beide onderzoek doen naar het ongeluk.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen