Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse helikopterpiloot verongelukt na crash bij Aruba

Geplaatst opmaandag 20 juli 2020 - 13:32

De piloot die zondag om het leven kwam toen een defensiehelikopter bij Aruba neerstortte, is de 34-jarige Christine Martens uit Well.

Ze zat samen met drie collega's in de helikopter van het type NH90 toen het toestel neerstortte. De pilote Christine Martens en de 33-jarige tactische coördinator Erwin Warnies overleefden de crash niet. De twee overige bemanningsleden bleven ongedeerd.

Limburgse
Martens woonde inmiddels al jaren in Leeuwarden en had daar, naast haar werk bij Defensie, een fotostudio. Volgens haar LinkedIn vloog ze al anderhalf jaar als piloot van de NH90, en daarvoor was ze 3,5 jaar copiloot.

Het Ministerie heeft een condoleanceregister geopend.

Video: L1

Neergestort
De helikopter was vanaf Aruba vertrokken en stortte neer kort voordat de bemanning wilde landen op het marineschip Zr. Ms. Groningen dat ongeveer 12 kilometer van de kust lag. Vrijwel zeker hebben militairen aan boord van het patrouilleschip de crash zien gebeuren.

Reddingsactie
De reddingsmissie na de crash werd bemoeilijkt door harde wind, hoge golven en de invallende duisternis. De Zr.Ms. Groningen krijgt ondersteuning van een kustwachthelikopter en een duikteam van Defensie om de NH90 te bergen.

De zwarte doos van de helikopter werd maandag gevonden en geborgen, meldt het ministerie van Defensie. De vluchtrecorder kan gebruikt worden voor het onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk. Zo'n zwarte doos neemt onder meer de gesprekken op die in de cockpit worden gevoerd.

Berging helikopter
Defensie wil zo gauw mogelijk de marinehelikopter bergen. Het toestel drijft nu nog op zijn kop in het water, maar dreigt te zinken naar de bodem van de zee. "Dan zijn we hem kwijt", zegt schout-bij-nacht Boudewijn Boots tegen de NOS. "Dat heeft grote gevolgen voor het onderzoek naar de toedracht."

Dat het toestel nog niet is gezonken, is te danken aan de vier drijflichamen die aan boord zijn. Dat zijn een soort ballonnen, die automatisch opgeblazen worden als de helikopter in aanraking komt met water. De vraag is wel hoe lang die drijflichamen het volhouden.

Onderzoek
Omdat niet bekend is waardoor de helikopter neerstortte, blijven voorlopig alle helikopters van het type NH90 aan de grond. De Inspectie Veiligheid Defensie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid zullen beide onderzoek doen naar het ongeluk.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen