Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse helikopterpiloot verongelukt na crash bij Aruba

Geplaatst opmaandag 20 juli 2020 - 13:32

De piloot die zondag om het leven kwam toen een defensiehelikopter bij Aruba neerstortte, is de 34-jarige Christine Martens uit Well.

Ze zat samen met drie collega's in de helikopter van het type NH90 toen het toestel neerstortte. De pilote Christine Martens en de 33-jarige tactische coördinator Erwin Warnies overleefden de crash niet. De twee overige bemanningsleden bleven ongedeerd.

Limburgse
Martens woonde inmiddels al jaren in Leeuwarden en had daar, naast haar werk bij Defensie, een fotostudio. Volgens haar LinkedIn vloog ze al anderhalf jaar als piloot van de NH90, en daarvoor was ze 3,5 jaar copiloot.

Het Ministerie heeft een condoleanceregister geopend.

Video: L1

Neergestort
De helikopter was vanaf Aruba vertrokken en stortte neer kort voordat de bemanning wilde landen op het marineschip Zr. Ms. Groningen dat ongeveer 12 kilometer van de kust lag. Vrijwel zeker hebben militairen aan boord van het patrouilleschip de crash zien gebeuren.

Reddingsactie
De reddingsmissie na de crash werd bemoeilijkt door harde wind, hoge golven en de invallende duisternis. De Zr.Ms. Groningen krijgt ondersteuning van een kustwachthelikopter en een duikteam van Defensie om de NH90 te bergen.

De zwarte doos van de helikopter werd maandag gevonden en geborgen, meldt het ministerie van Defensie. De vluchtrecorder kan gebruikt worden voor het onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk. Zo'n zwarte doos neemt onder meer de gesprekken op die in de cockpit worden gevoerd.

Berging helikopter
Defensie wil zo gauw mogelijk de marinehelikopter bergen. Het toestel drijft nu nog op zijn kop in het water, maar dreigt te zinken naar de bodem van de zee. "Dan zijn we hem kwijt", zegt schout-bij-nacht Boudewijn Boots tegen de NOS. "Dat heeft grote gevolgen voor het onderzoek naar de toedracht."

Dat het toestel nog niet is gezonken, is te danken aan de vier drijflichamen die aan boord zijn. Dat zijn een soort ballonnen, die automatisch opgeblazen worden als de helikopter in aanraking komt met water. De vraag is wel hoe lang die drijflichamen het volhouden.

Onderzoek
Omdat niet bekend is waardoor de helikopter neerstortte, blijven voorlopig alle helikopters van het type NH90 aan de grond. De Inspectie Veiligheid Defensie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid zullen beide onderzoek doen naar het ongeluk.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen