Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse gemeenten willen sluiting kerncentrale Tihange

Geplaatst opdinsdag 9 juni 2015 - 7:22

In meerdere Limburgse gemeenten worden deze week moties ingediend waarin wordt opgeroepen om de kerncentrale in Tihange te sluiten.

Onder andere in Sittard-Geleen, Gulpen-Wittem en Maastricht wordt de motie op initiatief van GroenLinks deze of volgende week ingediend. In Heerlen wordt de motie dinsdag ingediend.

Scheuren
Tihange ligt hemelsbreed binnen 75 kilometer van de vier plekken. De reactor wordt geplaagd door ernstige scheurvorming.

Jodiumpillen
Eigenaar Electrabel overweegt de centrale op te lappen, maar kan geen uitsluitsel bieden. Het bedrijf wil vooralsnog niet verder gaan dan het uitdelen van jodiumpillen in een straal van 100 kilometer rond de centrale, ook al is dat bij een ramp niet afdoende.

Moties
Bij de vier gemeenten staan er daarom deze week moties op de agenda waarin de onmiddellijke en definitieve sluiting van de Belgische kerncentrale in Tihange wordt geëist of wordt opgeroepen om aan te dringen op sluiting van de centrale. Eerder ging Aken de vier gemeenten al voor in hun strijd voor sluiting van de kerncentrale.

Noodscenario
D66 en VVD in Heerlen roepen ondertussen net als GroenLinks eerder in Maastricht ook op om zolang de sterk verouderde kerncentrale van Tihange nog niet gesloten is, communicatie- en calamiteitenplannen ook plaatselijk uit te werken. Vanwege de urgentie willen beide fracties dat de autoriteiten in Zuid-Limburg maximaal voorbereid zijn en noodscenario’s uitwerken.

Lees ook: Gemeenteraad Heerlen wil rampenplan kerncentrale Tihange

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

GroenLinks: Tihange-maatregelen minister onvoldoende
Kernreactor Tihange 1 stilgelegd voor onderhoud
Veiligheidsgebied Tihange vergroot naar 100 kilometer
Kamervragen over vervroegde sluiting kerncentrale Tihange
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen