Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse gemeenten willen sluiting kerncentrale Tihange

Geplaatst opdinsdag 9 juni 2015 - 7:22

In meerdere Limburgse gemeenten worden deze week moties ingediend waarin wordt opgeroepen om de kerncentrale in Tihange te sluiten.

Onder andere in Sittard-Geleen, Gulpen-Wittem en Maastricht wordt de motie op initiatief van GroenLinks deze of volgende week ingediend. In Heerlen wordt de motie dinsdag ingediend.

Scheuren
Tihange ligt hemelsbreed binnen 75 kilometer van de vier plekken. De reactor wordt geplaagd door ernstige scheurvorming.

Jodiumpillen
Eigenaar Electrabel overweegt de centrale op te lappen, maar kan geen uitsluitsel bieden. Het bedrijf wil vooralsnog niet verder gaan dan het uitdelen van jodiumpillen in een straal van 100 kilometer rond de centrale, ook al is dat bij een ramp niet afdoende.

Moties
Bij de vier gemeenten staan er daarom deze week moties op de agenda waarin de onmiddellijke en definitieve sluiting van de Belgische kerncentrale in Tihange wordt geëist of wordt opgeroepen om aan te dringen op sluiting van de centrale. Eerder ging Aken de vier gemeenten al voor in hun strijd voor sluiting van de kerncentrale.

Noodscenario
D66 en VVD in Heerlen roepen ondertussen net als GroenLinks eerder in Maastricht ook op om zolang de sterk verouderde kerncentrale van Tihange nog niet gesloten is, communicatie- en calamiteitenplannen ook plaatselijk uit te werken. Vanwege de urgentie willen beide fracties dat de autoriteiten in Zuid-Limburg maximaal voorbereid zijn en noodscenario’s uitwerken.

Lees ook: Gemeenteraad Heerlen wil rampenplan kerncentrale Tihange

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

GroenLinks: Tihange-maatregelen minister onvoldoende
Kernreactor Tihange 1 stilgelegd voor onderhoud
Veiligheidsgebied Tihange vergroot naar 100 kilometer
Kamervragen over vervroegde sluiting kerncentrale Tihange
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen