Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse gemeenten: miljoenentekort op jeugdzorg

Geplaatst opmaandag 21 augustus 2017 - 6:50

Twee derde van de Limburgse gemeenten verwacht in 2017 niet uit te kunnen komen met het budget dat ze van de overheid krijgen voor jeugdzorg.

Over de gehele provincie zal het tekort oplopen tot minstens 28,7 miljoen euro.

Onderzoek
Uit onderzoek van De Limburger blijkt dat 22 van 33 gemeenten de jeugdzorg niet kan betalen. Venlo loopt daarmee op kop met ruim 11 miljoen euro. De gemeente heeft voor dit jaar een budget van 20,4 miljoen ontvangen, maar dat is lang niet genoeg. Heerlen, Roermond, Landgraaf en Kerkrade volgen met tekorten tussen de 1,5 en 6 miljoen euro.

Lees ook: Nieuw miljoenentekort dreigt voor gemeente Venlo

Minder geld
Reden voor het tekort is dat de provincie elk jaar minder geld krijgt vanuit Den Haag. In 2015 kreeg Limburg nog 264 miljoen euro, dit jaar ontvangen zij 236 miljoen euro. Op basis van voorgaande jaren wordt verwacht dat het nog lager gaat worden en de tekorten hoger uit gaan vallen.

In Limburg kregen afgelopen jaar 24.850 jongeren hulp van jeugdzorg. Volgens de gemeenten leveren de tekorten nog geen structurele problemen op voor de hulp die zij nodig hebben.

Limburgs nieuws in je mailbox? Klik hier

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Jeugdhulp voor ruim een op de acht Limburgse jongeren
Merendeel Limburgse gemeenten krijgt extra geld jeugdzorg
Wethouders luiden noodklok over aanhoudende bezuinigingen
Jeugdzorgverleners verliezen kort geding tegen gemeenten
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen