Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse fietswereld: het moét minder druk en veiliger

Geplaatst opmaandag 14 december 2020 - 6:00

De enorme druk op het Limburgse landschap was nog nooit zo groot als tegenwoordig.

Dit baart een groot aantal organisaties binnen de fietswereld zorgen. Zij vinden dat er iets moet gebeuren om Zuid-Limburg op een duurzame manier bereikbaar en leefbaar te houden, zodat het er veilig recreëren, wonen en werken is.

Schouders eronder
"Willen we onze mooie regio leefbaar houden voor zowel bewoners als recreanten, dan zullen we met z'n allen hier de schouders onder moeten zetten", aldus initiatiefnemer George Deswijzen. "Niets doen is geen optie meer in een regio waar wij zo graag wonen, waar toeristen graag naartoe komen en waar duizenden mensen hun boterham verdienen aan het fraaie landschap en diezelfde toerist."

Netwerk
De zorgen worden gedeeld door een groot aantal organisaties binnen de Limburgse fietswereld. Op initiatief van Stichting Mountainbike Ontwikkeling Zuid-Limburg (MOZL) en Limburg Cycling kwamen deze organisaties met vertegenwoordigers van de fietssector, toeristische sector, toertochtorganisatoren, overheden, agrarische sector, koepelorganisaties en de medische wereld samen tijdens de 'Expertmeeting Fietsdrukte en -veiligheid'.

Samenwerking
Milan van Wersch, manager van Limburg Cycling, geeft aan trots te zijn op deze eerste stap: "We laten als fietsgerelateerde organisaties vooral zien dat we naar onszelf kijken en niet naar anderen wijzen om met oplossingen te komen. Dat doen we al door afspraken te maken over wielerevenementen en het inzetten van campagnes en dat blijven we ook doen", zegt Van Wersch. "Hopelijk volgen vertegenwoordigers van andere recreatiestromen ons voorbeeld."

Postzegel
Ger Wagemans, voorzitter van MOZL, ondersteunt dit: "We leven en recreëren met velen op een stukje Nederland ter grootte van een spreekwoordelijke postzegel. Naarmate de druk op dit gebied toeneemt, blijkt hoezeer de irritaties over en weer lijken toe te nemen, met alle gevolgen van dien. De sleutel is respect en meer begrip voor elkaar, daar gaan we voor."

Bredere scoop
Een visie die gedeeld wordt door de Lijn 50-gemeenten. Die organisatie in het Heuvelland is de afgelopen maanden achter de schermen bezig geweest om begin 2021 met inwoners, ondernemers en weggebruikers aan tafel te gaan. De gemeenten richten zich op een bredere scoop van gebruikers, waaronder fietsers. "Dat twee partijen nu zo intensief bezig zijn met hetzelfde vraagstuk benadrukt de noodzaak. Door krachten te bundelen en samen op te trekken kan er nog meer slagkracht gecreëerd worden", aldus burgemeester Dieudonné Akkermans van Eijsden-Margraten en woordvoerder namens de kerngroep Toeristisch recreatief verkeer Lijn 50.

Druk en veiligheid
Dat het drukker wordt met onder meer dagjesmensen, wielrenners, mountainbikers, e-bikers en ruiters in Zuid-Limburg is niets nieuws. Tot ongenoegen van de bewoners. Het imago van deze groep recreanten wordt er niet beter op, waarbij een deel van de fietsers ook nog eens onvoldoende beschermd en matig voorbereid op pad gaat.

Schrikbarend
De cijfers van het aantal slachtoffers onder fietsende ouderen neemt schrikbarend toe. 60-plussers vormen bijna driekwart (72%) van het totaal aantal fietsdoden en 70-plussers ruim de helft (59%). Van de ongeveer 13.900 ernstig gewonde fietsers in 2018 was bijna een derde 70 jaar of ouder. Marcel Aries, neuroloogintensivist in MUMC+, maakt zich zorgen: "De afgelopen zomer hebben we op onze intensive care in Maastricht veel ernstig hersenletselpatiënten gezien door een ongeluk. Opvallend daarbij het aantal e-bikers en fietsers zonder helm."

Maatregelen
De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Veiligheid (SWOV) benadrukt dat er niet één allesomvattende maatregel is om het veiligheidsprobleem van (oudere) fietsers op te lossen. Een combinatie van infrastructurele en voertuig-technische maatregelen, ondersteund door gerichte educatie en goede beschermingsmiddelen, kan evenwel bijdragen aan de veiligheid voor de fietsers.

Campagnes
Daarom zal de komende periode een oproep worden gedaan om een helm te dragen, ook door e-bikers. Ook zullen gratis e-bike fietscursussen worden aangeboden en worden campagnes georganiseerd die zich richten op houding en gedrag van fietsers in het verkeer.

Vervolg
Tenslotte zijn er ook plannen om alternatieve en daarmee minder drukke fietsroutes in te richten. Daarnaast zijn er ook actiepunten geformuleerd waarbij overheidssteun noodzakelijk is. Denk aan het verbeteren van de fiets-infrastructuur door bijvoorbeeld het aanleggen van fietstunnels en het veiliger maken van bepaalde fietspaden. In het voorjaar van 2021 krijgt de expertmeeting een vervolg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen