Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse festivals verbijsterd over drukte Zandvoort

Geplaatst opvrijdag 3 september 2021 - 16:04

De Limburgse festivalorganisaties kijken vol onbegrip naar de drukte rondom het circuit van Zandvoort. Ze snappen niet waarom er wél duizenden bezoekers naar de Formule 1 mogen, terwijl festivals en grote concerten nog steeds verboden zijn.

Dat blijkt uit een rondgang van L1 langs een aantal organisatoren. Op sociale media worden filmpjes en foto's gedeeld waarop grote mensenmassa's te zien zijn die richting het circuit lopen.

Ons plan was veiliger
"Ons coronaplan voor voor Solar zag er een stuk veiliger uit", zegt Danielle Smeets van Extrema, de organisatie achter het Solar Weekend Festival in Roermond. "Ze hebben de race als zitevenement aangekondigd en er zou doorstroom zijn. Daar is nog niks van te zien. Ik houd mijn hart vast. Als dit straks fout gaat, gaat alles weer op slot. Ik gun het de Formule 1 van harte, maar dan hadden wij ook een festival kunnen organiseren."

Lees ook: Bruis: 'Meest gunstige scenario verlies van 25.000 euro'

Raar onderbuikgevoel
Hans Paul Nieskens van ParkCity Live in Heerlen heeft de beelden ook vol ongeloof bekeken. "Dit zet anderhalf jaar lockdown in een heel naar daglicht", zegt Nieskens, die ook eigenaar is van nachtclub Complex in Maastricht. "Het is ongelooflijk dat dit zo kan plaatsvinden. Ik krijg hier een raar onderbuikgevoel van." Rocco Malherbe van Cultura Nova heeft er ook een raar gevoel bij. "Toen ik de drukte zag, draaide m'n maag wel even", zegt de directeur van het Heerlense cultuurfestival. "Op deze manier krijg je echt het gevoel dat er met twee maten wordt gemeten. Het lijkt alsof het niet meer over evenwichtige virusbestrijding gaat, maar over de macht van het grote geld."

Contrast is groot
In Maastricht gaat vrijdagavond het Bruis Festival van start. Dit festival gaat gewoon door, zij het in een kleinere vorm. Zo zijn maximaal 750 festivalgangers welkom. "Het contrast is heel groot", zegt Richard Loomans van de organisatie. "Wij moeten buiten het terrein anderhalve meter afstand houden met arcering op straat. Daar is in Zandvoort niks van te zien."

Loomans spreekt verder zijn zorgen uit over de toegangscontroles. "We hebben donderdagavond een evenement georganiseerd voor mensen in de zorg. 750 mensen controleren is al een hele opgave. Laat staan 70.000 bezoekers."

Genieten van beelden
"We gunnen iedereen een feestje", zegt Peter Verkennis van Bospop in Weert. "We zijn niet jaloers, maar als dit kan, dan kan ons festival in oktober ook doorgaan." Niek Murray van Pinkpop zegt in een reactie dat hij wel kan genieten van de beelden. "Het ziet er heel gezellig uit, maar het is natuurlijk dubbel. Waarom mag dit wel en kunnen festivals niet doorgaan", zegt hij. "Ik hoop dat de besmettingen na de Grand Prix meevallen. Dan kunnen we van daar uit verder bouwen."

Lees ook: Nieuw festival Weert toch eenmalig evenement

Ook op sociale media maakt de drukte bij het circuit in de duinen de tongen los.

Piekmomenten
De gemeente Zandvoort zei eerder op de dag dat het "op piekmomenten even heel druk" was, maar dat het later "veel en veel rustiger" was. De vergelijking met festivaldrukte wilde een woordvoerder niet maken. "Het is hetzelfde als de in- en uitstroom bij een voetbalstadion die heel druk kan zijn. Het is absoluut geen festival."

Het schuurt
Demissionair minister Hugo de Jonge wil geen oordeel geven over de drukte rond de Formule 1 op Zandvoort. Maar hij zegt dat het kabinet het er nog wel over gaat hebben. "Ja, ik heb de beelden gezien. En dan zeggen mensen natuurlijk 'dat kan echt niet'", zei De Jonge na afloop van de wekelijkse ministerraad. "Ik zie wel dat de praktijk schuurt met wat de regels zijn, maar nee, er wordt niet met twee maten gemeten. De regels zijn voor alle sectoren gelijk."

Lees ook: Demonstratie in Maastricht tegen evenementenbeleid kabinet

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen