Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse expert onthult dopinggeheim schaatssters

Geplaatst opvrijdag 30 november 2018 - 13:25

De Maastrichtse dopingexpert Douwe de Boer onthult vrijdagavond in het NPO-programma Andere Tijden Sport dat de verdwenen koffer met urinestalen van topschaatssters Yvonne van Gennip en Ria Visser in 1985 in de rivier de Waal gegooid zijn.

De urinemonsters van de schaatssters verdwenen op het EK in 1985 op mysterieuze wijze na een dopingtest. Het verhaal werd destijds door schaatsbond KNSB in de doofpot gestopt, zo blijkt uit de uitzending.

Op de vlakte
Bijna 35 jaar na dato probeert het programma de waarheid van het verdwenen koffertje met de urinestalen boven water te krijgen. En het antwoord ligt volgens De Boer op de bodem van de Waal. 35 jaar geleden liep de dopingexpert stage bij het dopinglaboratorium in Nijmegen. Het verhaal van het verdwenen koffertje was toen al onderwerp van gesprek bij het koffiezetapparaat. "Iedereen sprak over het verdwenen koffertje. Behalve toenmalig dopingexpert Jacques van Rossum. Hij hield zich een beetje op de vlakte", zegt De Boer tegen L1.

Rode oortjes
Stagiair Douwe de Boer was nogal nieuwsgierig. Hij wilde meer weten. Hij zat in dezelfde kantoorruimte als Van Rossum en daar maakte hij gretig gebruik van. In de beslotenheid van het kantoor vertelde Van Rossum er nogal smakelijk over. "Hij vertelde mij veel details en ik heb er met rode oortjes naar geluisterd", zegt de doping-expert. De Boer kende zijn plek en verzweeg het verhaal van Van Rossum tientallen jaren.

Zwart-wit
Volgens De Boer is het verhaal van toen niet te vergelijken met soortgelijke situaties in deze tijd. "Het waren hele andere tijden waar doping niet als een groot probleem werd gezien. Het is niet zo’n zwart-wit probleem als nu." In de jaren '80 kreeg een wielrenner die in de Tour betrapt werd op het gebruik van doping slechts een tijdstraf van vijf minuten. "Tegenwoordig zou je daar een schorsing van 4 jaar voor krijgen."

Aanname
Door de mysterieuze verdwijning van het koffertje met urinestalen van Van Gennip en Visser kon de dopingcontrole in 1985 niet worden uitgevoerd. Toch betekent dat volgens De Boer niet zomaar dat de twee schaatssters schuldig zijn. "Zolang de urinestalen niet - letterlijk - boven water komen, mag men niet constateren dat Van Gennip en Visser doping gebruikt hebben. Dat is een aanname."

Kom in actie en steun 'L1 Samen voor de Voedselbank'.
Doneer online een voedselpakket.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen