Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse expert onthult dopinggeheim schaatssters

Geplaatst opvrijdag 30 november 2018 - 13:25

De Maastrichtse dopingexpert Douwe de Boer onthult vrijdagavond in het NPO-programma Andere Tijden Sport dat de verdwenen koffer met urinestalen van topschaatssters Yvonne van Gennip en Ria Visser in 1985 in de rivier de Waal gegooid zijn.

De urinemonsters van de schaatssters verdwenen op het EK in 1985 op mysterieuze wijze na een dopingtest. Het verhaal werd destijds door schaatsbond KNSB in de doofpot gestopt, zo blijkt uit de uitzending.

Op de vlakte
Bijna 35 jaar na dato probeert het programma de waarheid van het verdwenen koffertje met de urinestalen boven water te krijgen. En het antwoord ligt volgens De Boer op de bodem van de Waal. 35 jaar geleden liep de dopingexpert stage bij het dopinglaboratorium in Nijmegen. Het verhaal van het verdwenen koffertje was toen al onderwerp van gesprek bij het koffiezetapparaat. "Iedereen sprak over het verdwenen koffertje. Behalve toenmalig dopingexpert Jacques van Rossum. Hij hield zich een beetje op de vlakte", zegt De Boer tegen L1.

Rode oortjes
Stagiair Douwe de Boer was nogal nieuwsgierig. Hij wilde meer weten. Hij zat in dezelfde kantoorruimte als Van Rossum en daar maakte hij gretig gebruik van. In de beslotenheid van het kantoor vertelde Van Rossum er nogal smakelijk over. "Hij vertelde mij veel details en ik heb er met rode oortjes naar geluisterd", zegt de doping-expert. De Boer kende zijn plek en verzweeg het verhaal van Van Rossum tientallen jaren.

Zwart-wit
Volgens De Boer is het verhaal van toen niet te vergelijken met soortgelijke situaties in deze tijd. "Het waren hele andere tijden waar doping niet als een groot probleem werd gezien. Het is niet zo’n zwart-wit probleem als nu." In de jaren '80 kreeg een wielrenner die in de Tour betrapt werd op het gebruik van doping slechts een tijdstraf van vijf minuten. "Tegenwoordig zou je daar een schorsing van 4 jaar voor krijgen."

Aanname
Door de mysterieuze verdwijning van het koffertje met urinestalen van Van Gennip en Visser kon de dopingcontrole in 1985 niet worden uitgevoerd. Toch betekent dat volgens De Boer niet zomaar dat de twee schaatssters schuldig zijn. "Zolang de urinestalen niet - letterlijk - boven water komen, mag men niet constateren dat Van Gennip en Visser doping gebruikt hebben. Dat is een aanname."

Kom in actie en steun 'L1 Samen voor de Voedselbank'.
Doneer online een voedselpakket.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen