Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse economie: 'Nu vooral niet op de rem gaan staan'

Geplaatst opvrijdag 18 september 2020 - 8:30

Staat ons een economische ramp te wachten of gaat het meevallen? Het regent tegenstrijdige berichten over de economie in Limburg. De Limburgers blijven opvallend koel, bedrijven houden hun hart vast.

De overgrote meerderheid van de Limburgers heeft tot nog toe weinig last van de coronacrisis. De crisis heeft op ruim 85 procent van de inwoners van onze provincie hooguit een redelijke impact, blijkt uit de laatste enquête Staat van Limburg, die onderzoeksbureau Etil heeft afgenomen in samenwerking met L1.

Twaalf procent vreest voor baan
'Slechts' 12 procent van de driehonderd ondervraagden is bang zijn of haar baan te verliezen. Er tekent zich een tweedeling af: bij de mensen die door de crisis worden getroffen, komt de klap keihard aan. Maar de meeste Limburgers hebben er niet zo veel last van.

Lees ook: Aantal WW-uitkeringen in Limburg afgenomen

V-patroon
Directeur Huub Narinx van de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) is niet verbaasd dat veel mensen nog geen gevolgen ondervinden. "Dat komt door de steunmaatregelen voor bedrijven." Die zijn goed, want de coronacrisis is a-typisch, legt hij uit.

"Bij een normale economische crisis zie je een U-patroon: het gaat eerst heel hard naar beneden en daarna duurt het even voor we weer de weg omhoog vinden. Deze crisis wordt veroorzaakt door een virus, niet door de economie. Daarom verwachten we een V-patroon: we gaan heel snel naar beneden, maar zodra het virus onder controle is, klimmen we weer pijlsnel omhoog."

Flexibel
Dat is precies de reden voor de nieuwe steunregelingen die het kabinet op Prinsjesdag heeft aangekondigd. Die zijn bedoeld om bedrijven overeind te houden en door deze moeilijke periode te slepen. Zodra de economie aantrekt, kunnen ze een doorstart maken.

Narinx pleit voor uitbreiding van dat pakket. "De horeca is in Limburg een relatief grote sector, die een zware tijd tegemoet gaat. In de zomer konden de terrassen uitgebreid worden, maar in de winter gaat alles weer naar binnen. We moeten naar een systeem waarbij mensen elke maand hetzelfde loon krijgen, maar flexibel kunnen worden ingezet: in de zomer draaien ze volle weken, in de winter hebben ze vaker vrij. Zo kunnen bedrijven personeel in dienst houden. We moeten voorkomen dat teveel mensen sectoren als de horeca verlaten. Die mensen zijn straks, als de crisis voorbij is, heel hard nodig."

Steunregelingen
Narinx benadrukt dat het aantal faillissementen in augustus kleiner was dan in de afgelopen 21 jaar. De steunregelingen doen hun werk. "Ik ben blij dat er nog eens 20 miljard euro wordt vrijgemaakt tot juni volgend jaar. We moeten ons er nu sterk voor maken dat een deel van dat geld naar Limburg komt.”"

Senior onderzoeker Rogier Aalders van RaboResearch Nederland deelt het optimisme van Narinx slechts gedeeltelijk. De Rabobank publiceerde deze week een onderzoek waaruit blijkt dat vooral Zuid-Limburg hard door de crisis wordt getroffen. De verwachte krimp in de regio is met 6 procent een stuk hoger dan het landelijk gemiddelde van 5,2 procent van het bruto binnenlands product.

Industrie
Dat komt niet door de horeca, die goed vertegenwoordigd is in de regio. "De horeca is met 52 procent krimp het hardst getroffen en dat is voor iedereen zichtbaar", licht Aalders toe. "We konden met zijn allen niet meer naar restaurant en café. Maar de horeca maakt in Zuid-Limburg slechts 2 procent uit van de economie. De grote krimp komt toch echt door de industrie, die goed is voor 22 procent van de regionale economie."

Chemelot
Directeur Loek Radix van Chemelot beaamt dat. De bedrijven op het chemische industrieterrein nemen een groot deel van die industriële activiteit in Zuid Limburg voor hun rekening. De honderdvijftig bedrijven op het terrein zijn goed voor achtduizend directe banen en zo'n 24.000 banen bij toeleveranciers in de regio. Vooral bedrijven die leveren aan de auto-industrie hebben het moeilijk, zegt Radix. "Dan gaat het voornamelijk om bedrijven in de hoek van de kunststoffen. Die zijn op Chemelot goed voor een aanzienlijk deel van de activiteit. Er worden veel minder nieuwe auto's verkocht en daar hebben zij veel last van."

Ook veel startups op de Brightland Campus hebben het zwaar. "Die hebben vaak weinig vet op de ribben. Voor hen zijn de steunmaatregelen van levensbelang." Toch zijn er ook bedrijven die het juist beter doen. "De vraag naar kunstmest is niet gedaald, want de voedselproductie gaat gewoon door. En bedrijven die aan de gezondheidszorg leveren zijn juist gegroeid."

Werkloosheid
Dat de Limburgers nog relatief weinig merken van de problemen bij bedrijven, komt volgens Rabo-onderzoeker Aalders omdat het een tijdje duurt voor krimp doorwerkt in de werkloosheid. "Dat zag je ook in de crisis van 2008: het duurt even voor bedrijven hun vaste personeel beginnen te ontslaan. Dat heeft te maken met de tijd die ze nodig hebben om dat voor te bereiden. Eigenlijk vind ik de situatie al heel ernstig. Als de werkloosheid in Limburg met 12 procent zou oplopen, heeft dat enorme gevolgen voor de economie. Zulke percentages hebben we bij de vorige crisis niet gehaald."

Ook Loek Radix verwacht dit najaar meer reorganisaties bij bedrijven op Chemelot. "DSM was in augustus het eerste bedrijf dat een banenreductie aankondigde. Niet toevallig bij de kunststoffen-tak. Ik verwacht overigens niet veel gedwongen ontslagen. Bedrijven zullen het vooral oplossen via natuurlijk verloop. De klappen vallen bij de nieuwkomers. De werving van nieuwe mensen gaat op een laag pitje."

Sneeuwbaleffect
Het slechte nieuws: de onderzoekers van de Rabobank zijn ervan uit gegaan dat de situatie blijft zoals hij nu is. Voor een tweede coronagolf zijn geen berekeningen gemaakt. “Als die er komt, krijg je een sneeuwbaleffect", vervolgt Aalders. "Dan gaan veel bedrijven alsnog omvallen, waardoor weer andere bedrijven in problemen komen. Uiteindelijk worden dan ook de banken erin meegesleept en zijn de effecten nog veel groter. Laten we hopen dat dat niet gaat gebeuren."

Narinx gaat er vooralsnog vanuit dat dit niet aan de orde zal zijn. Hij pleit er vooral voor niet teveel in een stuip te schieten. "Overheid, bedrijven én consumenten hebben massaal de neiging op de rem te trappen in tijden van crisis. Je ziet de spaartegoeden oplopen. Maar sparen is precies wat we niet moeten doen. De overheid moet investeren in de bouw en aanleg van wegen. Ik zeg ook tegen bedrijven dat ze moeten blijven investeren, juist nu. Zie het als een pitstop die we moeten maken. Daar moet je gebruik van maken door te investeren, zodat je aan kop rijdt als je terug in de wedstrijd komt."

Huub Narinx is vrijdag om 17:30 uur te gast bij L1mburg Centraal.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen