Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse economie kwetsbaar voor coronacrisis

Geplaatst opdonderdag 26 maart 2020 - 13:49

De Limburgse economie krijgt het extra zwaar te verduren als de maatregelen om het coronavirus in te dammen lang gaan duren, zo verwachten economen.

"Het lijkt duidelijk dat de Limburgse economie bovenmatig getroffen zal worden door het coronavirus", zegt Rabobank-econoom Rogier Aalders.

Industrie en landbouw
"De grootste sectoren in Limburg zijn de industrie en de landbouw. Voor die sectoren verwachten we landelijk een krimp van respectievelijk twee en drie procent", zegt hij. "Hoe diep de economische neergang zal zijn, hangt natuurlijk van allerlei factoren af. Er worden hier bijvoorbeeld veel zaken gedaan met de buurlanden. Aangezien bijvoorbeeld Duitsland ook flinke krimp voorziet, gaat ook dat relatief harder aankomen in Limburg."

LIOF
Ook directeur Tys van Elk van industriebank LIOF ziet het met name voor de landbouw zwaar in. "Op dit moment gaat het nog wel, maar als de crisis een jaar duurt dan missen die ondernemers hun oogsten. Dat zal er hard inhakken." De landbouw is kwetsbaar omdat die voor een groot deel van de export afhankelijk. Ook maken boeren zich zorgen of ze wel voldoende seizoensarbeiders kunnen vinden.

Lees ook: Coronacrisis raakt Limburgse tuinbouw in het hart

Vitale chemie
In Limburg maakt naast de landbouw ook de industrie een groot deel van de economie uit. Daar maakt de in Limburg gespecialiseerde analist Tijs Geijer van ING zich druk om. "De industrie is voor een groot deel afhankelijk van buitenlandse markten. Je ziet het nu al bij VDL Nedcar. Dat is dicht omdat toeleverancier ook stil liggen. Voor de chemiebedrijven op Chemelot speelt het nog niet, ook omdat het een vitale sector is. Maar als de crisis lang duurt worden ook zij hard geraakt.

Lees ook: Autofabriek VDL Nedcar vier weken dicht

Raming
Het Centraal Planbureau kwam donderdag met een eerste raming van de economische gevolgen van de coronacrisis. Het CPB heeft vier scenario's doorgerekend, met allemaal een andere duur van de maatregelen. Het kortste scenario gaat uit van drie maanden, het langste scenario duurt een jaar. In alle gevallen voorspelt het CPB een economische krimp. Bij drie maanden bedraagt die 1,2 procent, in het slechtste geval krimt de economie met 7,3 procent en komt er zelfs een recessie die anderhalf jaar duurt en ook in 2021 nog niet voorbij zal zijn. Bij dat laatste scenario wordt Limburg nòg zwaarder getroffen, zo verwachten de deskundigen.

Scenarios coronacrisis CPB
De vier scenario's die het CPB doorrekende

Niet zo somber
Toch zien Van Elk en Geijer het nog niet zo somber in. "Het zijn natuurlijk maar ramingen, gebaseerd op veel onzekerheden", zegt de LIOF-topman. "Het is zeker goed om een eerste inschatting te maken, maar dat is het dan ook." Hij verwacht niet dat het zwartste scenario van het CPB bewaarheid wordt. "Kijk naar China. Daar worden de maatregelen na een maand of drie afgebouwd. Hopelijk kan dat hier ook."

Maatregelen
Geijer beaamt dat het op dit moment nog vooral koffiedik kijken is. Hij denkt ook dat de Limburgse economie als de crisis niet te lang duurt, zich relatief snel kan herstellen. "In een korte crisisperiode zullen vooral sectoren zoals toerisme en de horeca worden getroffen. Die kunnen zich over het algemeen snel weer herstellen, zeker met de maatregelen die de regering heeft genomen om ondernemers te helpen."

Rol LIOF
Ook voor het LIOF ligt er daar nu een rol. "De overheid helpt bedrijven die het moeilijk hebben, maar voor startups of bedrijven die gaan uitbreiden is die staatssteun er niet", legt Van Elk uit. "Daar ligt onze taak. Ook verwacht ik dat investeerders de komende tijd wat voorzichtiger zullen zijn. Het LIOF en andere investeringsbanken kunnen dan via bijvoorbeeld cofinanciering er toch voor zorgen dat ondernemers kunnen ondernemen."

Lichtpuntjes in de shit
Ondanks de "shit die nu gebeurt" ziet de LIOF-baas ook lichtpuntjes. "Je ziet dat er nu ineens heel pragmatisch wordt gewerkt. De lijntjes zijn kort, er wordt snel geschakeld. Ik hoop dat we dat volhouden. Ook zie ik dat bedrijven bezig zijn met andere, creatieve verdienmodellen. En voor bedrijven in de medische sector die we in Limburg veel hebben, is er een grote spurt mogelijk."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen