Overslaan en naar de inhoud gaan

'Limburgse economie krijgt waarschijnlijk zwaardere tik'

Geplaatst opvrijdag 14 augustus 2020 - 18:30

De economie wordt door de coronacrisis hard geraakt (- 8,5 procent in tweede kwartaal).

De nieuwste cijfers zien er bar en boos uit, maar lopen ondertussen wel anderhalve maand achter, zegt Bart Verspagen, hoogleraar Internationale Economie vrijdag in L1mburg Centraal. In de afgelopen maand is de economie iets verbeterd en is een deel van de dalingen alweer weggewerkt, zegt Verspagen.

Nederland krijgt economisch een harde klap. De econoom verwacht voor Limburg een zwaardere tik, omdat sectoren zoals horeca en transport in deze provincie groot zijn en juist hard geraakt worden.

Arbeidsmarkt
De werkloosheid is sterk opgelopen. Landelijk kwamen er 72.000 werklozen bij in één kwartaal. Maar het aantal beschikbare banen daalde veel harder, met ruim 300.000. Hoe correspondeert dat met elkaar? Specifieke Limburgse cijfers zijn nog niet beschikbaar.

Verspagen: "Mensen die niet beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt, worden niet meegeteld als werklozen. Er zijn mensen die met pensioen gaan, of een opleiding gaan volgen. Of mensen die zeggen: 'Als ik toch geen baan vind, ga ik weer studeren'. Het gaat dus om mensen die hun baan kwijt raken, maar niet worden geregistreerd als werkloze."

In Limburg deed de arbeidsmarkt het iets beter dan landelijk. Het aantal mensen dat werkloos werd (baan verloor en bleef zoeken naar een andere baan) nam heel licht toe, van 3.6% naar 3.7% werkloosheid. Verspagen: "We gingen hier van iets boven het landelijk gemiddelde naar iets eronder. Je mag gerust stellen dat de arbeidsmarktcijfers voor Limburg relatief gezien een lichtpuntje zijn ten opzichte van de rest van Nederland."

Weinig faillissementen
In Limburg gingen in juli slechts acht bedrijven failliet. "Dat lijkt mee te vallen, maar die faillissementen zijn slechts één indicator, een klein stukje van de hele puzzel", aldus Verspagen. "Je moet ook kijken naar het bruto binnenlands product. Daar zie je een flinke daling in het tweede kwartaal. Veel bedrijven worden momenteel gesteund door de overheid. Dat zorgt ervoor dat bedrijven niet meteen failliet gaan, maar de steun kan niet eeuwig duren. En is het uitstel van executie geweest."

Consumentenuitgaven
De cijfers van het lopende kwartaal zullen volgens Verspagen iets positiever uitvallen, doordat het weer druk is in de horeca en mensen vakantie vieren. "In het laatste kwartaal gaat dat misschien anders worden", zegt Verspagen. "Komt er een lockdown? As dat zo is, dan gaan we hetzelfde beeld terug zien als in april en mei, de slechte maanden."

Volgens de econoom is het belangrijk dat het consumentenvertrouwen terug komt. "De enige manier om dat vertrouwen terug te krijgen, is door te zorgen dat het virus weg gaat. Mensen zijn onzeker en bang dat ze wellicht hun baan verliezen, dus durven niet veel uit te geven." Hoewel het volgens Verspagen belangrijk is om toch die auto-aankoop of aanschaf van een ijskast te doen, heeft hij ook niet de oplossing om het consumentenvertrouwen aan te wakkeren. Wel ziet hij dat de economie er voor de uitbraak van het coronavirus een stuk beter voorstond dan een jaar of tien geleden, toen we uit het dal van de financiële crisis klommen. "Daarom is het nu íets makkelijker dan in 2010 om die consumptieve bestedingen tóch te doen."

Tij
Toch is het volgens de econoom moeilijk om het tij te keren en de consument ertoe te bewegen om aankopen te doen, ondanks dat mensen volgens hem op dit moment wat positiever zijn over de economie. "Als het aantal besmettingen toeneemt en het aantal ziekenhuisopnames stijgt, dan kan dat zomaar weer veranderen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen