Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse economie in coronatijd: stilte voor de storm?

Geplaatst opdonderdag 16 juli 2020 - 17:02

De gevolgen van de coronacrisis lijken nog steeds mee te vallen. Maar schijn bedriegt. Vooral jongeren zijn de dupe van de crisis.

En de grootste klap moet nog komen.

Faillissementen
In juni moesten zestien Limburgse bedrijven noodgedwongen de deuren sluiten. Dan zijn er zelfs minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Toen gingen zeventien ondernemers failliet. Dat lijkt een positieve ontwikkeling. Maar wie de faillissementen in het tweede kwartaal vergelijkt met dezelfde periode vorig jaar ziet een ander beeld. Toen waren er in drie maanden tijd 52 faillissementen. Nu 65. Een stijging van 25 procent.


Infuus
Toch valt dat aantal nog mee aangezien veel bedrijven al maanden nauwelijks of geen inkomsten hebben. Veel ondernemers liggen momenteel aan het infuus van de overheid. Ze maken gebruik van steunmaatregelen van het Rijk. Zo hebben ruim 7200 Limburgse bedrijven geld gekregen uit de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Daarmee kunnen ze een deel van de personeelskosten vergoed krijgen. Met de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) kunnen zelfstandigen een minimumuitkering krijgen. Om een deel van de vaste lasten te betalen kunnen bedrijven ook bij de overheid terecht. Daarvoor is de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) in het leven geroepen.

Interen eigen vermogen
Door deze regelingen kunnen bedrijven ook in deze moeilijke tijd blijven bestaan. Desondanks moeten ze fors interen op hun eigen vermogen. De NOW-regeling vergoedt niet de totale personeelskosten en ook vaste lasten worden niet voor 100 procent vergoed. Daarnaast hoeven veel bedrijven momenteel geen belastingen te betalen, wordt het voorschot van de elektriciteitsleverancier niet afgeschreven en worden de betaling van huur of hypotheken stilgezet. Maar crisis of geen crisis, die belastingen, energiekosten en woonlasten moeten uiteindelijk toch worden betaald. Het is dan ook de vraag wat er gebeurt als de steunmaatregelen uiteindelijk worden afgebouwd of zelfs stop worden gezet. Kunnen bedrijven dan ook zelfstandig overleven?

Reorganiseren
Voor veel bedrijven zal dit moeilijk worden. Reorganiseren, snijden in het personeelsbestand, is vaak de enige mogelijkheid om te blijven bestaan. Daardoor zullen nog meer mensen hun baan verliezen. Onlangs is het tweede pakket noodmaatregelen van start gegaan. Daarbij valt op dat veel ondernemers daar geen gebruik van maken. Zij houden daardoor de mogelijkheid om te reorganiseren.

Lees ook: Toekomstvoorspelling: faillissementen- en ontslaggolf

Bijstand
Ook de cijfers van het UWV geven een vertekend beeld. De stijging van het aantal mensen dat gebruik maakt van een WW-uitkering vlakt af. Maar dat komt vooral door jongeren. Die hebben nog niet zo lang een baan en weinig rechten opgebouwd. Daardoor komen ze binnen enkele maanden al in de bijstand. De bijstandaanvragen zijn de afgelopen maanden daardoor fors toegenomen.

Jongeren de klos
Dat blijkt ook de kwartaalcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de afgelopen drie maanden hebben 131.000 mensen hun baan verloren in Nederland. Daardoor zitten nu 404.000 mensen werkeloos thuis. Limburgse cijfers heeft het CBS nog niet. Maar ook hier verliezen vooral jongeren hun baan. Die hebben vaak een flexibele baan en hebben nog geen vaste aanstelling. Daar worden ze nu het slachtoffer van, zo laten ook de cijfers van UWV zien.

Geld moet rollen
Veel bedrijfstakken hebben het op dit moment moeilijk waaronder horeca, toerisme maar ook de detailhandel. De hoop is gevestigd op de consument. Die moet weer geld gaan uitgeven: op vakantie gaan, naar de kleding- en elektronicawinkels gaan, een nieuwe auto kopen. De mensen moeten weer een biertje gaan drinken in de kroeg en uit eten gaan in een restaurant. Maar zolang het coronavirus rondwaart, is dat lastig. Vooral ouderen, die meestal koopkrachtiger zijn, blijven voorzichtig. Zo bleek ook uit het onderzoek Staat van Limburg dat onderzoeksbureau Etil heeft uitgevoerd in opdracht van L1.

Lees ook: Limburger terughoudend met bezoek aan restaurant of terras

Onzekere toekomst
Jongeren vinden wel nog de weg naar de kroeg. Maar die zijn ook voorzichtig. Vooral met uitgaven, want hun toekomst is onzeker. Toch is er ook een grote groep die op dit moment nauwelijks door de crisis worden geraakt. Mensen met een vaste baan, die maandelijks hun loon krijgen, hebben in de tijden van de ‘slimme lockdown’ zelfs flink kunnen sparen aangezien ze niet naar de bioscoop, pretpark of restaurant konden. Maar ook voor die groep is de toekomst onzeker. Want reorganisaties komen eraan.

Lees ook: Steeds meer jongeren verliezen baan door coronacrisis

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen