Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse cultuurinstellingen blij met regeerakkoord

Geplaatst opwoensdag 11 oktober 2017 - 14:24

Verrast en blij. Zo reageren woordvoerders van diverse Limburgse cultuurinstellingen op het nieuwe regeerakkoord.

Ze zijn verrast dat het belang van cultuur genoemd wordt in de gisteren gepresenteerde afspraken tussen de nieuwe regeringspartijen VVD-CDA-D66 en ChristenUnie. Tevens zijn de instellingen blij dat er na jaren bezuinigen weer geïnvesteerd wordt in de sector.

Financieel gevaar
Stefan
Rosu van philharmonie zuidnederland is "ontzettend positief en waardeert enorm dat het net nieuwe kabinet gaat investeren in kunst en cultuur". Ook algemeen directeur Simone Mager van het Laagland Theater reageert opgetogen: "Ik ben blij dat cultuur überhaupt is opgenomen in het akkoord en dat er weer geld komt". Directeur Jackie Smeets van productiebureau Via Zuid denkt dat gezelschappen die financieel in gevaar waren nu wellicht weer veilig zijn.

Musea
In het regeerakkoord is ook besloten dat scholieren tenminste één keer een bezoek brengen aan de Tweede Kamer en het Rijksmuseum. Directeur Jos Schaterjé van het Limburgs Museum zou liever gezien hebben dat Limburgse scholieren een bezoek aangeboden kregen aan zijn instelling. "In het Rijksmuseum zie je vooral de Hollandse Gouden Eeuw en de koloniale geschiedenis, bezoekers krijgen een Hollandocentrisch beeld" denkt Schatorjé. Hij vindt dat Limburgse scholieren meer van hun eigen omgeving en verleden leren als ze naar het Limburgs Museum gaan.

Niet klagen
Servé Hermans van Toneelgroep Maastricht merkt wel op dat er geen enkele Limburgse stad genoemd wordt in het regeerakkoord. In tegenstelling tot de Brabantse steden Breda en Eindhoven die door het nieuwe kabinet worden beschouwd als plekken die een beangrijke aanjagende functie vervullen in de culturele vernieuwing en talentontwikkeling. Evenals de Randstad, Groningen en Enschede. Hermans: "Jammer dat Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen niet in het regeerakkoord staan. Maar ik wil niet klagen. We moeten laten zien wat we waard zijn, zodat we volgende keer genoemd worden".

Lobby
Jackie Smeets van Via Zuid vermoedt dat de Brabantse steden een stevige lobby hebben gevoerd. Dat Maastricht en andere Limburgse steden onvermeld blijven in het regeerakkoord zal trouwens geen negatieve gevolgen hebben verwachten de cultuurinstellingen in de provincie. Simone Mager van Laagland Theater: "Den Haag houdt goed in de gaten hoe het in Limburg gaat. Ik vertrouw er voldoende op dat we ons als regio goed op de kaart hebben gezet".

Miljoenen
Het nieuwe kabinet van VVD-CDA-D66-ChristenUnie wil volgend jaar 25 miljoen investeren in cultuur en historisch democratisch bewustzijn. Dat bedrag loopt op naar 50 miljoen in 2019 en 80 miljoen in 2020 en 2021. Eerder werd de cultuursector door Den Haag voor 200 miljoen euro gekort.

Tijdelijke actie: Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg‌ en maak kans op kaarten Bilzen Mysteries

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen