Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse culturele sector brengt gevolgen corona in kaart

Geplaatst opmaandag 16 maart 2020 - 9:51

Cultuur in Bedrijf Limburg (CiBL) brengt in kaart wat de gevolgen zijn van de coronacrisis in de professionele culturele sector in de provincie.

De lobbyorganisatie heeft een enquête samengesteld en geeft iedereen die in de Limburgse culturele sector werkt tot en met woensdag 18 maart de tijd om die in te vullen.

Inkomsten
CiBL wil weten hoeveel inkomsten de culturele beroepsgroep misloopt tot en met 6 april. Tot en met die datum ligt nagenoeg het hele openbare leven stil. Onder meer theaters sluiten de deuren.

Lees ook: Limburgse podia sluiten de deuren

Sector
Om de financiële schade uit te kunnen splitsen, vraagt de lobbyclub ook in welke sector mensen specifiek aan het werk zijn. Dat kan bij een poppodium zijn, maar bijvoorbeeld ook in een museum of een filmhuis.

Instellingen
"Wij schatten dat in Limburg 2.500 mensen in of voor de culturele sector werken", zegt CiBL-woordvoerster Nicolle van Lith. "Dat aantal baseren we op medewerkers in de tientallen culturele instellingen in Limburg en op het aantal zzp’ers die in de sector werken."

Noodfonds
In het Limburgs Parlement pleitte D66 vrijdag al voor een noodfonds voor de culturele sector. In een commissievergadering verwees statenlid Marlou Jenneskens al naar enkele instellingen die op korte termijn in zwaar weer komen.

Lees ook: D66 wil noodfonds voor culturele sector vanwege coronavirus

Grenzen
Volgens de woordvoerster is de situatie in Limburg redelijk uniek. “We grenzen aan België en aan Duitsland en in die landen wordt vanuit Limburg op verschillende culturele vlakken samengewerkt.” Van Lith stelt dat regelgeving per land afwijkt en dat zorgt ervoor dat de financiële consequenties voor de culturele sector, vanwege corona, ook anders is in vergelijking met provincies die niet in internationale grensregio’s samenwerken.

Gegevens
De verzamelde gegevens wil CiBL aanbieden aan lokale en regionale overheden, aan het ministerie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, cultuur- en vermogensfondsen en het bedrijfsleven. "Juist om inzichtelijk te maken hoe anders de situatie in Limburg is."

Kunstinstellingen
De enquête is volgens Van Lith 181 keer ingevuld. "Voornamelijk vanuit Limburgse kunstinstellingen, dus dat gaat meteen over honderden medewerkers."

Deadline
De deadline om de vragenlijst in te vullen is volgens de woordvoerster bewust op 18 maart gezet. "Om te voorkomen dat het wekenlang duurt voordat inzichtelijk is hoe urgent het probleem in de provincie is."

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen