Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse chauffeurs in extreme Brexit-files in Frankrijk

Geplaatst opvrijdag 4 december 2020 - 16:24

Limburgse vrachtwagenchauffeurs hebben last van de extreme files in het Franse Calais bij de oversteekplaats naar het Verenigd Koninkrijk.

Truckers liepen donderdag door de files 24 uur vertraging op.

In de file
"Wij staan daar ook in de file", zegt de eigenaar van een Limburgs transportbedrijf, die graag anoniem wil blijven (naam is bekend bij redactie). "Het zijn lange files, met 24 uur vertraging. Alles komt te laat bij de klanten." Hij geeft aan dat het voor de producten in de vracht geen gevolgen heeft. "Het is overmacht. De situatie in Calais wordt moedwillig door de Franse havenarbeiders zo gecreëerd. Ze willen een statement maken tegen de Brexit." Volgens de eigenaar hebben bedrijven behoefte aan zekerheid. Zijn bedrijf bereidt zich voor op de periode na de Brexit, "maar er zijn nog losse eindjes over handel na de Brexit".

Langere levertijd
Volgens de transportplanner van BW Logistics in Nuth stond er donderdag zeker 50 kilometer file. Ook een chauffeur van zijn bedrijf liep 24 uur vertraging op. "De levertijd voor klanten is dan een stuk langer. Iedereen wil nog vóór Brexit bestellen." Ook hij heeft de indruk dat de Franse regering de doorstroom aan de grens tegenwerkt.

Bij de Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs & Logistieke Dienstverleners (Febetra) zijn ook meldingen van chauffeurs binnengekomen over de Franse douaniers. Ze zouden 'super volgens het boekje werken', waardoor vertragingen zouden ontstaan, zegt een woordvoerster. Febetra heeft echter geen bevestiging gekregen of dit daadwerkelijk speelt aan de grensovergang. Bij ondernemersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) was er niets over bekend.

Volle distributiecentra
Het al twee weken drukker bij de grens met het Verenigd Koninkrijk, zegt woordvoerder Bart van Pagée van TLN. Dat komt doordat het land na 31 december definitief de Europese Unie verlaat. "Bedrijven vervoeren producten vóór de Brexit nog naar Engeland. Distributiecentra worden ermee volgelegd, omdat nog onduidelijk is hoe het erna zal gaan." Dat verklaart deels de extreme drukte van donderdag. Een andere factor die meespeelde, was het slechte weer boven het Kanaal, waardoor boten niet of later konden vertrekken, zo licht Van Pagée toe. Vrijdag was het weer minder druk.

TLN verwacht dat de drukte bij de grensovergang tot het einde van het jaar zal aanhouden. "In januari zal het dan rustiger zijn."

Opstoppingen
Wel of geen Brexit-deal op 31 december, er gaat veel veranderen volgens TLN. Chauffeurs krijgen aan de grens te maken met douaneprocedures en wachttijden. "In de eerste paar weken van het nieuwe jaar verwachten we onduidelijkheden. We roepen bedrijven op zich goed voor te bereiden. Zonder de goede papieren mogen chauffeurs de grens niet oversteken. Er zullen dan ook nog opstoppingen ontstaan", zegt Van Pagée.

Verkeersinfarct
Donderdag stonden er de hele dag extreme files met vrachtwagens bij Calais, waar ze de oversteek naar Engeland kunnen maken. De politie liet chauffeurs op de snelweg parkeren omdat de terminals vol waren, meldde de VRT. Om de chaos rondom Calais te beperken, werden vrachtwagens vanuit België op twee plekken voor Calais al tegengehouden. Volgens de VRT kwam de drukte ook doordat er minder ferry's varen in verband met coronaveiligheidsmaatregelen. Ook zou ook het bezoek van premier Jean Castex van Frankrijk aan de haven van Calais hebben meegespeeld, waardoor veel lokale wegen dicht waren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen