Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse chauffeurs in extreme Brexit-files in Frankrijk

Geplaatst opvrijdag 4 december 2020 - 16:24

Limburgse vrachtwagenchauffeurs hebben last van de extreme files in het Franse Calais bij de oversteekplaats naar het Verenigd Koninkrijk.

Truckers liepen donderdag door de files 24 uur vertraging op.

In de file
"Wij staan daar ook in de file", zegt de eigenaar van een Limburgs transportbedrijf, die graag anoniem wil blijven (naam is bekend bij redactie). "Het zijn lange files, met 24 uur vertraging. Alles komt te laat bij de klanten." Hij geeft aan dat het voor de producten in de vracht geen gevolgen heeft. "Het is overmacht. De situatie in Calais wordt moedwillig door de Franse havenarbeiders zo gecreëerd. Ze willen een statement maken tegen de Brexit." Volgens de eigenaar hebben bedrijven behoefte aan zekerheid. Zijn bedrijf bereidt zich voor op de periode na de Brexit, "maar er zijn nog losse eindjes over handel na de Brexit".

Langere levertijd
Volgens de transportplanner van BW Logistics in Nuth stond er donderdag zeker 50 kilometer file. Ook een chauffeur van zijn bedrijf liep 24 uur vertraging op. "De levertijd voor klanten is dan een stuk langer. Iedereen wil nog vóór Brexit bestellen." Ook hij heeft de indruk dat de Franse regering de doorstroom aan de grens tegenwerkt.

Bij de Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs & Logistieke Dienstverleners (Febetra) zijn ook meldingen van chauffeurs binnengekomen over de Franse douaniers. Ze zouden 'super volgens het boekje werken', waardoor vertragingen zouden ontstaan, zegt een woordvoerster. Febetra heeft echter geen bevestiging gekregen of dit daadwerkelijk speelt aan de grensovergang. Bij ondernemersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) was er niets over bekend.

Volle distributiecentra
Het al twee weken drukker bij de grens met het Verenigd Koninkrijk, zegt woordvoerder Bart van Pagée van TLN. Dat komt doordat het land na 31 december definitief de Europese Unie verlaat. "Bedrijven vervoeren producten vóór de Brexit nog naar Engeland. Distributiecentra worden ermee volgelegd, omdat nog onduidelijk is hoe het erna zal gaan." Dat verklaart deels de extreme drukte van donderdag. Een andere factor die meespeelde, was het slechte weer boven het Kanaal, waardoor boten niet of later konden vertrekken, zo licht Van Pagée toe. Vrijdag was het weer minder druk.

TLN verwacht dat de drukte bij de grensovergang tot het einde van het jaar zal aanhouden. "In januari zal het dan rustiger zijn."

Opstoppingen
Wel of geen Brexit-deal op 31 december, er gaat veel veranderen volgens TLN. Chauffeurs krijgen aan de grens te maken met douaneprocedures en wachttijden. "In de eerste paar weken van het nieuwe jaar verwachten we onduidelijkheden. We roepen bedrijven op zich goed voor te bereiden. Zonder de goede papieren mogen chauffeurs de grens niet oversteken. Er zullen dan ook nog opstoppingen ontstaan", zegt Van Pagée.

Verkeersinfarct
Donderdag stonden er de hele dag extreme files met vrachtwagens bij Calais, waar ze de oversteek naar Engeland kunnen maken. De politie liet chauffeurs op de snelweg parkeren omdat de terminals vol waren, meldde de VRT. Om de chaos rondom Calais te beperken, werden vrachtwagens vanuit België op twee plekken voor Calais al tegengehouden. Volgens de VRT kwam de drukte ook doordat er minder ferry's varen in verband met coronaveiligheidsmaatregelen. Ook zou ook het bezoek van premier Jean Castex van Frankrijk aan de haven van Calais hebben meegespeeld, waardoor veel lokale wegen dicht waren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen