Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburgse CDA-prominenten blij met 'sterk team'

Geplaatst opwoensdag 15 juli 2020 - 14:55

Limburgse CDA-prominenten zijn tevreden over de keuze voor Hugo de Jonge als landelijk lijsttrekker van het CDA. De christendemocraten hopen dat De Jonge en zijn concurrent Pieter Omtzigt de samenwerking gaan zoeken.

Woensdagmiddag werd bekend dat Hugo de Jonge met de nipte meerderheid van 50,7 procent van de stemmen is gekozen tot het landelijke kopstuk bij de komende Tweede Kamerverkiezingen.

Bestuurservaring
Gerd Leers, oud-minister en oud-burgemeester van Maastricht, denkt dat de keuze voor De Jonge een goede is: "Hij heeft bestuurservaring en ook politieke ervaring, zowel in Rotterdam als in Den Haag." Leers zijn voorkeur ging ook uit naar De Jonge, hij vindt dat Omtzigt zijn werk moet blijven doen in de Tweede Kamer: "Je moet mensen niet weghalen waar ze sterk in zijn en dus is het goed dat Pieter zich als volksvertegenwoordiger blijft inzetten." Ook Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch is tevreden: "Ik ben tevreden met de uitslag. Ik denk dat we een mooie campagne tegemoet gaan met Hugo als nummer 1. Hij heeft veel ervaring, ook nu als vice-premier.

Gedeputeerde Ger Koopmans laat in een reactie weten: "Een mooi team met een sterke minister en een goede sterke controleur.'

Verdeeldheid
Karel Leunissen, oud-partijvoorzitter van het CDA Limburg, stemde op Pieter Omtzigt, maar is wel tevreden: "Het ligt natuurlijk vrij dicht bij elkaar, maar de leden hebben zich uitgesproken. Het is nu heel belangrijk dat beide kampen elkaar vinden en een sterk team gaat vormen. Ik hoop in ieder geval niet op verdeeldheid. Dat zou een vervelende situatie opleveren. Als ze elkaar vinden, kan het CDA het goed gaan doen volgend jaar." En dat is ook wel nodig volgens Leunissen: "Nu hebben 40.000 leden zich uitgesproken, maar je hebt meer stemmen nodig om de VVD van concurrentie te dienen. Die zijn namelijk moeilijk te overklassen."

Amhaouch denkt wel dat het CDA met de juiste koers nog heel groot kan worden in 2021: "Ik ben ervan overtuigd als wij voor een uitgesproken midden gaan, dat veel mensen dat zullen waarderen. Geen grijs midden, daar hebben we in het verleden last van gehad. Ik denk dat het momentum er is om voor dat midden te gaan en dan kunnen wij nog dicht bij de VVD komen. Nederland is klaar met polariseren en ik denk dat wij op gebied van duurzaamheid, economie maar ook in het racismedebat goede oplossingen kunnen bieden."

Campagne
Leers denkt dat de inzet van Omtzigt tijdens de lijsttrekkersverkiezing moet worden ingezet voor de landelijke verkiezingen: "Wij moeten als CDA laten zien dat de overheid er voor de burgers wil zijn en niet tegen. Met die strijd heeft Pieter ook vele harten veroverd en dat is hartstikke mooi." Leers denkt dat er van verdeeldheid geen sprake is: "Bij het CDA valt er wat te kiezen, bij de VVD heb je enkel Rutte."

Ook Europarlementariër Jeroen Lenaers vindt de ruime keuze geen probleem: "Het is een ontzettende luxe en ik heb niemand gehoord die boos zou zijn als een andere kandidaat dan hun voorkeur het zou worden. Er zijn inhoudelijk heel goede debatten gevoerd, daar ben ik blij mee." Lenaers denkt dat de komende maanden heel belangrijk worden: "Met een goed partijprogramma, een goede lijst met kandidaten en een goede campagne kan het CDA uiteindelijk ver komen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen